Rusia se teme de integrarea Moldovei în România: O staţie radar „Voronej” ar putea fi instalată pe teritoriul transnistrian

Rusia se teme de integrarea Moldovei în România: O staţie radar „Voronej” ar putea fi instalată pe teritoriul transnistrian
Rusia se simte ameninţată de o eventuală apropiere dintre Transnistria şi România, ţară membră NATO, în care sunt amplasate 4 scuturi antirachetă americane. Conform Mediafax, surse apropiate Kremlinului,...

Rusia se simte ameninţată de o eventuală apropiere dintre Transnistria şi România, ţară membră NATO, în care sunt amplasate 4 scuturi antirachetă americane.

Conform Mediafax, surse apropiate Kremlinului, citate de Nezavisimaia Gazeta au declarat că Rusia are în plan instalarea unei staţii radar „Voronej” pe teritoriul Transnistriei, ca reacţie la sistemul american antirachetă, instalat în Europa. Un astfel de sistem ar permite monitorizarea a circa 500 de obiecte zburătorare, pe o rază de 6.000 de kilometri.

Sursele citate au adăugat faptul că prezenţa militară a Rusiei în teritoriu ar putea fi întărită „pe fondul românizării intense a Moldovei”.

Rusia neagă informaţiile

Ministerul rus al Apărării a afirmat că amplasarea unui astfel de radar nu vizează teritoriul Transnistriei, ci regiuni din Rusia, precum Leningrad, Kaliningrad sau Irkutsk, relatează Mediafax.

Nezavisimaia Gazeta susţine că nici liderul transnistrian nu neagă posibilitatea unui astfel de control al Rusiei asupra zonei din Moldova citată.  

Conform unor surse citate de Jurnal MD, pe teritoriul Transnistrian se află deja între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, păzite de contingent militar rusesc.