Rusia şi Estonia şi-au expulzat reciproc ambasadorii. Moscova s-a plâns de „rusofobia totală” a Tallinnului. Nivelul relaţiilor dintre cele două țări, redus la însărcinaţii cu afaceri

Rusia şi Estonia şi-au expulzat reciproc ambasadorii. Moscova s-a plâns de „rusofobia totală” a Tallinnului. Nivelul relaţiilor dintre cele două țări, redus la însărcinaţii cu afaceri
Steagul Estoniei la ambasada acestei țări în Moscova, Rusia. Foto: Hepta - Grigory Sysoev

Estonia îl va expulza pe ambasadorul Rusiei, ca măsură de reciprocitate după ce Moscova a luat aceeași măsură vizavi de ambasadorul estonian. Diplomații vor părăsi cele două țări în aceeași zi, pe 7 februarie.

Relații tot mai tensionate între Rusia și Estonia

Luni, Ministerul rus de Externe a anunțat că ambasadorul Estoniei „trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie”, nivelul relaţiilor diplomatice dintre cele două țări fiind redus la însărcinaţii cu afaceri, informează AFP.

Decizia Moscovei vine după ce, luna aceasta, Estonia a expulzat 21 de diplomaţi şi alți angajaţi ai ambasadei ruse.

MAE rus a reproșat conducerii estonene că „a distrus intenţionat relaţiile cu Rusia”.

„Rusofobia totală și cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră au fost ridicate de Tallinn la rang de politică de stat”, a mai acuzat Ministerul rus de Externe.

În replică, Tallinnul a luat acceași decizie în oglindă, transmițând că ambasadorul rus va trebui să părăsească Estonia tot pe 7 februarie.

„Respectăm principiul reciprocităţii în relaţiile cu Rusia”, a comunicat Ministerul estonian de Externe, pe Twitter.

Estonia, important susținător al Ucrainei în războiul declanșat de Rusia

Estonia este unul dintre principalii susținători ai Ucrainei, de când această țară a fost invadată de armata rusă, la finele lunii februarie 2022. Tallinnul a ajutat consistent Kievul și a fost foarte vocal în a cere și altor țări să sprijine țara-victimă în acest conflict.

Sâmbătă, miniştrii de Externe ai statelor baltice au cerut Germaniei „să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei”, amintindu-i acesteia că are o „responsabilitatea specială” ca „prima putere europeană”.

Ministrul german de Externe a declarat ulterior că țara sa nu va sta în calea Poloniei dacă aceasta va decide să trimită tancurile de producție germană Leopard 2 în Ucraina. Franța a avut și ea o poziție ezitantă, dar Marea Britanie a anunțat deja că va trimite în Ucraina 12 tancuri Challenger 2.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo