Rusia sprijină ideea instituirii unei zone de securitate în jurul centralei de la Zaporojie

Rusia sprijină ideea instituirii unei zone de securitate în jurul centralei de la Zaporojie
Sursa Foto: Hepta.ro

Rosatom, compania rusă de stat pentru energie atomică, a transmis că susține ideea instituirii unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare din Zaporojie, aflată în sudul Ucrainei, după cum a propus Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), însă a precizat că va fi de acord numai în condiţiile stabilite de Rusia, relatează dpa, notează Agerpres.

Rusia pune condiții pentru o zonă de securitate în jurul centralei din Zaporojie

„Noi credem că avem nevoie de ea (zona de securitate, n.r.). Parametrii ei sunt clari şi am avut o discuţie cu şeful AIEA, Rafael Grossi”,, a declarat joi Aleksei Lihaciov, şeful Rosatom, pentru agenţia rusă de presă Interfax, la o zi după consultările de la Istanbul cu şeful organismului de supraveghere nucleară din cadrul ONU.

În cadrul conferinţei, şeful Rosatom şi-a expus propunerile în ceea ce privește modul în care ar funcţiona această zonă de securitate, care prevăd între altele ca Ucrainei să nu i se mai permită să tragă asupra zonei sau să încerce să o recupereze.

„În schimb, Rusia nu va avea amplasate arme ofensive sau trupe (pe teritoriul instalației, n.r.), ci doar mijloace de protecţie fizică şi monitorizare a centralei”, a susținut Aleksei Lihaciov.

Potrivit acestuia, toate liniile electrice din jurul centralei nucleare au fost avariate şi oprirea reactorului (în funcţiune) ar oferi doar o „siguranţă relativă”.

Propunerea şefului AIEA a fost ca niciuna dintre părţi să nu tragă asupra centralei

De asemenea, şeful AIEA a propus că niciuna dintre părţi nu trebuie să tragă asupra centralei şi ca niciun fel de arme să nu fie amplasate acolo pentru a exclude un atac asupra ei, conform unor diplomaţi de la sediul organizaţiei din Viena.

Demilitarizarea din jurul centralei nucleare din Zaporojie ar fi un obiectiv greu de realizat şi, motiv pentru care nu se regăseşte în planul lui Rafael Grossi, conform acestora.

Urmăriți B1TV.ro și pe