Rusia își afirmă și ea sprijinul pentru Guvernul Maia Sandu din Republica Moldova! Moscova, alături de Washington și Bruxelles în îndepărtarea lui Plahotniuc

Rusia își afirmă și ea sprijinul pentru Guvernul Maia Sandu din Republica Moldova! Moscova, alături de Washington și Bruxelles în îndepărtarea lui Plahotniuc
foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Rusia a anunțat, luni, prin vocea ministerului său de Externe, că salută formarea unei coaliții și a unui Guvern în Republica Moldova, dar și că speră la îmbunătățirea relațiilor dintre Moscova și Chișinău, potrivit The Moscow Times. Moscova se alătură, astfel, Washingtonului și Bruxelles-ului în recunoașterea Guvernului Maia Sandu.

Totodată, diplomația rusă a precizat că speră ca situația din capitala Republicii Moldova să se stabilizeze curând, după ce aliatul său, președintele Dodon, a fost suspendat din funcție de către Curtea Constituțională – considerată ca fiind controlată de Vladimir Plahotniuc.

Forul organic suprem de peste Prut a anunțat, duminică, că îl suspendă pe președintele Dodon din funcție, iar înlocuitorul său, fostul premier Andrei Filip, a fixat imediat alegeri anticipate pentru luna septembrie – în timp ce mii de susținători ai săi au mărșăluit pe străzile din Chișinău.

Reamintim că Guvernul Filip provine din PDM, partidul controlat de oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, care a pierdut sprijinul SUA, UE, precum și al Rusiei, deși de-a lungul anilor a primit girul acestor cancelarii.

Suspendarea președintelui Dodon vine în contextul în care acesta formase o alianță neașteptată cu pro-europenii de la ACUM, chiar în ziua în care Curtea Constituțională îl pusese să dizolve Parlamentul. Decizia forului avea drept argument depășirea termenului limită pentru formarea unei majorități parlamentare – alegerile avuseseră loc pe 24 februarie.

Președintele pro-rus Dodon susține că decizia Curții a fost motivată politic, fiind lipsită de independență din acest punct de vedere, și i-a acuzat pe democrații lui Plahotniuc că încearcă să se țină de putere. El i-a cerut comunității internaționale să intervină.

„Cetățenii moldoveni, cu diferite viziuni de politică internă și externă, trebuie să se unească pentru un scop comun: eliberarea Republicii Moldova de un regim criminal și dictatorial. (…) Nu avem altă opțiune decât să apelăm la comunitatea internațională, astfel încât aceasta să medieze transferul pașnic de putere și / sau să îndemne poporul din Republica Moldova la mobilizări fără precedent și la proteste pașnice”, a spus Dodon, într-o declarație, după formarea alianței neașteptate cu ACUM.

Ultima oră