Rusia spune că nu intenționează să blocheze YouTube sau să se deconecteze de la internetul global

Rusia spune că nu intenționează să blocheze YouTube sau să se deconecteze de la internetul global
Foto simbol: Pixabay

Rusia nu intenționează să blocheze YouTube, a declarat marți ministrul rus pentru dezvoltare digitală, care a recunoscut că o astfel de inițiativă cel mai probabil le-ar dăuna utilizatorilor ruși și, prin urmare, trebuie evitată, transmite Reuters.

Rusia spune că nu intenționează să blocheze YouTube

Autoritățile ruse au blocat alte platforme străine de social media, însă, în pofida multiplelor amenzi și amenințări îndreptate către YouTube pentru că a sancționat propaganda rusă și nu a șters conținutul pe care Moscova îl consideră ilegal, nu a făcut același lucru și cu serviciul Alphabet Inc pentru găzduirea videoclipurilor.

Cu circa 90 de milioane de utilizatori în Rusia, YouTube este extrem de popular și joacă un rol important în economia țării.

Deși Rusia are versiuni autohtone pentru diverse platforme de social media, deocamdată nu a apărut o alternativă viabilă la YouTube.

„Nu intenționăm să închidem YouTube”, a afirmat Maksut Șadaev, care este și ministru al comunicațiilor în guvernul de la Federația Rusă. „Mai presus de toate, când restricționăm ceva, ar trebui să știm clar că utilizatorii noștri nu vor suferi”, a continuat oficialul rus.

Competiția este motorul progresului, iar să blochezi este o măsură extremă, a spus ministrul rus al dezvoltării digitale, la un forum educațional la care publicul a fost format preponderent din tineri ruși.

Tensiunile dintre Moscova și așa-numitele „Big Tech”, sau giganții din zona de tehnologie, au culminat odată cu momentul 24 februarie, când Federația Rusă lansa o nouă agresiune armată împotriva Ucraina, de această dată la o scară mult mai largă față de cea din 2014.

La începutul lui martie, Rusia a restricționat accesul la Twitter, Facebook și Instagram. În aprilie, autoritățile ruse spuneau că vor pedepsi Google pentru că a închis accesul la YouTube pentru media rusă finanțată de stat, acuzată că răspândește minciuni despre războiul din Ucraina.

Șadaev a respins și zvonurile că Rusia ar urma să se izoleze și mai mult de infrastructura globală de internet, de la care se deconecta în timpul unor testări efectuate vara trecută.

„Nu vrem să ne închidem față de nimeni. Dimpotrivă, credem că Rusia ar trebui să rămână parte a rețelei globale”, susține ministrul rus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni