Rusia susține că Polonia este "co-responsabilă" de Al Doilea Război Mondial, iar Varșovia acuză Moscova de "minciuni staliniste"

Rusia susține că Polonia este "co-responsabilă" de Al Doilea Război Mondial, iar Varșovia acuză Moscova de "minciuni staliniste"

După ce ambasadorul rus la Varșovia, Serghei Andreev, a declarat că Polonia este co-responsabilă de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul polonez de externe a acuzat Rusia că revine la metodele de manipulare din epoca stalinistă, potrivit AFP.

Afirmațiile făcute de cel mai înalt reprezentant al statului rus în Polonia pun sub semnul întrebării adevărul istoric și amintesc de interpretările cele mai mincinoase din epoca stalinistă și comunistă asupra evenimentelor”, a precizat sâmbătă Ministerul polonez de Externe într-un comunicat.

După afirmațiile făcute, Ministerul rus de Externe l-a chemat pe ambasadorul rus la Varșovia pentru a-i cere explicații.

Polonia a blocat crearea unei coaliții împotriva Germaniei naziste. Astfel, Polonia a fost co-responsabilă de catastrofa din septembrie 1939”, au fost declarațiile ambasadorului rus în Polonia, care stau la baza acestui schimb de replici dur între cele două state.

Andreev a mai spus că relațiile dintre Polonia și Rusia sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de după 1945, și asta pentru că Varșovia a ales să înghețe contactele politice și culturale bilaterale.

Protestăm ferm împotriva afirmațiilor ambasadorului, care relativizează și justifică acțiunile anti-poloneze ale “eliberatorilor” sovietici care au constat în a aresta, deporta și executa polonezi„, a precizat Ministerul polonez de Externe.

Varșovia consideră că opiniile exprimat de ambasadorul Serghei Andreev sunt „dăunătoare relațiilor dintre Polonia și Rusia”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:24 - 25% din veniturile românilor s-au dus pe mâncare și băutură. Adrian Negrescu: Prețurile au crescut foarte mult și nivelul salarial în România a rămas în urma inflației. Puterea de cumpărare va continua să scadă (VIDEO)
10:09 - Israel a efectuat lovituri aeriene asupra Fâșiei Gaza, la câteva ore după ce a interceptat o rachetă trasă de pe acest teritoriu palestinian
10:06 - Proteste masive în Marea Britanie / Oamenii, nemulțumiți de criza economică și cer salarii mai mari (VIDEO)
10:03 - Bărbat împuşcat în gât, în plină stradă, de un cunoscut, dintr-o maşină, în orașul Iași. Polițiștii caută atacatorul
09:59 - Președinta Comisiei Europene, a patra vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse. Ursula von der Leyen: UE este alături de Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna
09:58 - Circulaţia a fost restricţionată pe DN 7 – Valea Oltului, între Lazaret şi Boiţa, din cauza unor fisuri în asfalt
09:56 - OMV Petrom anunță un profit de peste trei ori mai mare decât anul precedent dar tot nu vrea să plătească taxa de solidaritate
09:43 - Trafic redeschis între Rânca și Novaci, pe Transalpina. Prefectul din Gorj: Se acționează cu mai multe utilaje pentru că încă ninge abundent. Suntem sub Cod portocaliu de ninsori și viscol (VIDEO)
09:37 - Ceartă cu miză de 6,5 de milioane de euro în Vrancea, după dezastrul de la sfârșitul săptămânii trecute. Prefectul Nicușor Halici acuză firmele lui Victor Roman că nu deszăpezesc, conform contractului, drumurile județene
09:36 - Vica Blochina a fost eliminată de la Survivor România în urma votului publicului, Jorge a părăsit și el competiția din motive medicale. Cum a reacționat Bianca Patrichi