S-au împlinit 104 ani de la explozia misterioasă de la Tunguska, de 1000 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima

S-au împlinit 104 ani de la explozia misterioasă de la Tunguska, de 1000 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima

Pe 30 iunie s-au împlinit 104 ani de la misterioasa explozie din zona forestieră Tunguska, în mijlocul Siberiei. Aceasta a avut puterea a 15 megatone de TNT, aproximativ de 1000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima.

Explozia din pădure a fost atât de puternică încât a fost simțită și auzită la mai bine de 1.500 de kilmetri depărtare, relatează Business Insider.

Localnicii atribuie fenomenul unor cauze supranaturale, unui zeu ce pedepsește răutatea oamenilor. Oamenii de știință, însă, consideră că a fost vorba de un meteorit.

Au trecut 20 de ani până când cercetătorii ruși s-au dus la fața locului pentru a face investigații. Ei nu au găsit niciun crater sau fragmente de meteorit, cum ar fi trebuit, dacă acesta ar fi fost cauza exploziei. Din contră, în epicentrul exploziei se afla un crâng de copaci înalți, neafectați de vreun eveniment violent. În jurul acestora, se aflau 2000 de kilometri pătrați de copaci puși la pământ.

Locul semăna cu cel al unei explozii atomice – numai cercetările în acest domeniu au început abia în anii 1930, la mai bine de două decenii după evenimentul de la Tunguska.

Astfel, oamenii de știință au propus că ar fi fost vorba de gheață provenind dintr-o cometă, cu diametrul egal cu cel al unui teren de fotbal. La contactul cu atmosfera, a explodat cu câțiva kilometri deasupra pădurii, motiv pentru care nu a lăsat urme.

Alții spun că ar fi vorba de o navă nucleară extraterestră prăbușită pe Terra.

Poate că cea de-a doua teorie este neverosimilă, dar și cea a oamenilor de știință are problemele ei. Este greu de crezut că astronomii vremii au putut rata un obiect de mărimea unui teren de fotbal, ținând cont de interesul lor pentru spațiu și de numărul telescoapelor din acea vreme.