Salariul minim pe economie 2021. Cu cât se majorează salariul minim în România

Salariul minim pe economie 2021. Cu cât se majorează salariul minim în România

Raluca Turcan, ministrul liberal al Muncii, a anunțat, marți seară, că salariul minim va fi indexat cu 3,1%. Asta înseamnă o majorare cu 70 de lei brut. O Hotărâre în acest sens urmează să fie adoptată în ședința de Guvern programată miercuri, de la ora 13.00. Turcan a precizat că s-a ajuns astfel la o cale de mijloc între patronate, care doreau înghețarea salariului minim, și sindicate, care voiau o creștere de la 2.230 de lei la 2.400 de lei.

Salariul minim pe economie va crește cu 70 de lei brut

Ministrul Muncii a precizat că, dată fiind situația de criză economică și sanitară în care ne găsim, nu se poate opera decât o majorare a salariului minim pe economie de 3,1%. Adică 70 de lei brut.

„Salariul minim va fi indexat mâine (miercuri – n.r.), în şedinţa de Guvern. Vom adopta o Hotărâre. Acesta va fi indexat cu 3,1%. Au fost două direcţii diferite. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei.

Am găsit o variantă ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, majorarea salariului minim va fi de 3,1%, adică 70 de lei brut”, a explicat, marți seară, Raluca Turcan, la Digi24.

Ministrul Muncii a mai spus că indexarea pensiilor cu rata inflaţiei se va produce anul acesta, dar nu a precizat când anume: „Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021. Când vom lua decizia vă vom spune”.

Turcan a mai afirmat că guvernanții doresc și corelarea pensiilor speciale cu contributivitatea. Potriivt ministrului, cea mai mare pensie de serviciu în plată e de 78.634 de lei și e primită de o persoană care a lucrat în domeniul juridic. În același timp, 900.000 de pensionari trăiesc cu 800 de lei pe lună.

Guvernul Cîțu se reunește miercuri, de la ora 13.00, în a doua ședință în săptămâna aceasta. În prima ședință, care s-a desfășurat marți online, principala temă a fost proiectul de Hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu 13 ianuarie 2021.

Bugetul de stat pe 2021 ar putea intra în Parlament la începutul lunii februarie

În ședința de Guvern de azi s-ar putea discuta șidespre proiectul bugetului de stat pe anul acesta. Săptămâna trecută, premierul Florin Cîțu susținea că speră ca proiectul să ajungăîn Parlament pe 4 februarie.

„Am cerut o listă a proiectelor şi cele din 2020, să vedem execuţia. Aceste liste vor fi trimise către Cabinetul premierului şi MFP. Pe baza acestor liste vom face prioritizarea şi vom bugeta aceste proiecte de investiţii pe anul 2021. Am făcut o notă pentru ca proiectele să fie finanţate prin fonduri europene ca să nu mai fie pusă presiune pe bugetul de stat. Propunem ca bugetul să intre în Parlament în 4 februarie spre a fi aprobat. Până atunci vom face aceste liste”, declara șeful Cabinetului, pe 6 ianuarie.

Anterior, Florin Cîțu a dat asigurări de mai multe ori că anul acesta nu vor fi majorate taxele și impozitele.

Ultima oră
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)
21:45 - E oficial: Aventura lui Leo Messi la Barcelona s-a terminat. Anunțul clubului