Scandal de discriminare în Suedia: Poliția suedeză este acuzată că ar fi inițiat un recensământ al romilor

Scandal de discriminare în Suedia: Poliția suedeză este acuzată că ar fi inițiat un recensământ al romilor
Suedia se află în mijlocul unui scandal de discriminare după ce s-a aflat că poliția din landul sudic Skane ar fi inițiat un recensământ ilegal al romilor, relatează Novie Izvestia. Pe liste se regăsesc...

Suedia se află în mijlocul unui scandal de discriminare după ce s-a aflat că poliția din landul sudic Skane ar fi inițiat un recensământ ilegal al romilor, relatează Novie Izvestia.

Pe liste se regăsesc pete 5.000 de persoane, printre care și aproximativ 1.000 de copii.

Cotidianul suedez Dagnes Nyheter a intrat în posesia unor informații cu privire la ”registrul romilor” și a făcut publică informația.

Pe liste figurează nu doar adulți, ci și copii, bătrâni și chiar persoane decedate. Au fost notate chiar și numerele de înregistrare ale acestora în sistemul de asigurări sociale, adresele și relațiile lor de rudenie.

Șeful poliției din Skane a negat existența acestei liste, însă a recunoscut existența unei ”informații analitice cu caracter ajutător”.

După ce surse din poliție au oferit presei informații mai amănunțite privind înregistrarea romilor locali, s-a făcut cunoscută existența a două registre.

Cel mai amplu este elaborat încă din 2005, iar altul mai mic există încă din anii 1990.

Listele au fost trimise pe mail tuturor unităților de poliție din Suedia, fiind la îndemâna tuturor polițiștilor.

Departamentul de poliție susține că registrele au fost create de ofițeri de poliție locali ca parte a unei investigații privind activitățile criminale, însă au fost extinse greșit peste scopul inițial ajungând să includă romi din întreaga Suedie.

În timp ce șeful poliției suedeze Bengt Svensson a declarat că registrul etinic este ilegal, ministrul de Justiție Beatriec Ask și-a cerut scuze public pentru aceste dosare.

Poliția suedeză a inițiat o anchetă împotriva propriilor reprezentanți. În sud s-a deplasat o delegație a Comisiei de stat pentru apărarea personalității. Toate fracțiunile parlamentare au anunțat în mod oficial că resping acțiunile poliției. Chiar și Jimmie Okesson, liderul partidului populist naționalist Democrații Suedezi, care îndeamnă la luptă împotriva criminalității etnice, a calificat recenzarea romilor drept un „fenomen odios”.

Listele au declanșat un val de proteste, profilele pe criterii etnice amintind de persecuțiile romilor din perioada nazistă.

Comunitatea romă din Suedia, ce reprezintă 1% din populația acestei țări, cere demisii demonstrative. Romii se tem că scandalul va fi mușamalizat, fără a mai fi descoperiți cei vinovați de elaborarea listelor.

Tags: