Scandal la France Télévisions după ce o emisiune ar fi fost cenzurată la presiunea lui Nicolas Sarkozy

Scandal la France Télévisions după ce o emisiune ar fi fost cenzurată la presiunea lui Nicolas Sarkozy
Foto:francetvinfo.fr

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy ar fi făcut presiuni asupra France Télévisions pentru ca un reportaj despre afacerea Bygmalion, în care el este implicat, să nu mai fie difuzat. El ar fi provocat astfel disensiuni în conducerea grupului media, informează RT.

Michael Field, director în cadrul grupului, a decis să amâne difuzarea reportajului după ce persoane din anturajul lui Sarkozy au anunțat că acesta nu va mai veni la lansarea unei emisiuni politice a France 2 dacă materialul va fi difuzat.

Elise Lucet, moderatoarea emisiunii în cadrul căreia trebuia să apară materialul, și-a criticat superiorul pentru că ”a cedat presiunilor” lui Nicolas Sarkozy, în timp ce directorul executiv al instituţiei, Delphine Ernotte, a ales să nu ia niciun fel de atitudine.

După mai multe discuții și pentru a calma revolta unor jurnaliști, s-a decis ca reportajul să fie difuzat într-o variantă scurtată la 26 de minute, pe 8 septembrie, inclusiv scurtul interviu pe care l-a dat Franck Attal și care l-ar fi enervat pe Sarkozy.

Pe Twitter, reacțiile au curs în valuri după izbucnirea acestui scandal. Mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare au scris că Sarkozy are ”ceva de ascuns” sau că el crede că se află într-o ”republică bananieră”, unde ”televiziunea publică se află la dispoziția mafiei”. Nici anunțul privind difuzarea reprotajului într-o variantă scurtată nu a calmat spiritele.

Fostul şef de stat este inculpat în acest dosar pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale, însă nu este acuzat şi că ar fi fost la curent cu un sistem de facturi false.