SCANDAL la nivel înalt: Fost șef NATO, interzis pe teritoriul SUA din cauza deplasărilor în Iran

SCANDAL la nivel înalt: Fost șef NATO, interzis pe teritoriul SUA din cauza deplasărilor în Iran

Javier Solana, fostsecretar general al NATO, nu poate intrape teritoriulSUA, după ceautoritățile americane au refuzat accesul acestuia fără viză, invocând vizitele anterioare în Iran.

Javier Solana, care a contribuit la negocierea acordului nuclear iranian în perioada în care a fost șef al diplomației europene, trebuia să participe la un eveniment la Institutul Brookings din Washington, însă după ce a aplicat pentru o scutire de viză prin programul „Visa Waiver”, a descoperit că nu poate pătrunde pe teritoriul Statelor Unite, scrie The Guardian.

„E o decizie cam răutăcioasă. Nu cred că este bună, pentru că unele persoane au fost nevoite să viziteze aceste țări pentru a participa la negocieri. Am mers acolo ca să îi reprezint pe toți cei implicați în negocieri. Vom vedea dacă pot repara această situație”, a spus Javier Solana.

Cei care au vizitat țări aflate pe lista neagră a autorităților americane, precum Siria, Irak, Iran, Sudan, Libia, Somalia sau Yemen, începând cu 1 martie 2011, nu pot pătrunde pe teritoriul Statelor Unite în baza acestui program și trebuie să aplice pentru o viză.

Incidentul are loc în contextul în care președintele american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear iranian în luna mai, în ciuda reacțiilor dure venite de la partenerii europeni.