Scriitorul chilian Luis Sepulveda a murit din cauza infectării cu coronavirus, într-un spital din Spania

Scriitorul chilian Luis Sepulveda a murit din cauza infectării cu coronavirus, într-un spital din Spania

Pandemia de coronavirus face victime și printre celebritățile lumii. Scriitorul chilian Luis Sepulveda, în vârstă de 70 de ani, a decedat joi, după ce fusese diagnisticat cu COVID-19, scrie El Pais

Cel mai cunoscut cititor chilian contemporan, răspus de COVID-19

Sepulveda a resimțit primele simptome ale infectării cu virusul chinez la sfârșitul lunii februarie, când s-a întors de la festivalul literar care a avut loc în Asturias, în Portualia.

Ulterior, la începutul lunii martie a fost internat în spitalul din Oviedo, Spania.

Medicii au anunțat că în urma complicațiilor apărute din cauza infectării cu noul coronavirus, acesta a decedat în data de 16 aprilie.

Luis Sepulveda, născut în anul 1949 în Ovalle, Chile, locuia din 1997 în Gijon, nordul Spaniei.

Acesta era cel mai cunoscut cititor chilian contemporan. A scris peste 30 de romane, cărți de călătorie, scenarii și eseuri. El a primit și numeroase premii internaționale, printre care premiul Tigre Juan pentru „Un viejo que leia novelas de amor” (tradusă şi în limba română cu titlul „Bătrânul care citea romane de dragoste”) în anul 1989 şi premiul Primavera de Novela în 2009 pentru „La sombra de lo que fuimos”.

Sepulveda a fost, de asemenea, scenaris și regizor de film.

Și scriitorul Paul Goma a murit din cauza infectării cu coronavirus

Amintim că scriitorul Paul Goma, în vârstă de 84 de ani, a murit în data de 25 martie, tot din cauza infectării cu noul coronavirus.

Goma trăia în Franța și fusese internat într-un spital parizian cu doar câteva zile să fie declarat decedat.

‘În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret si mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș.

Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat’, transmitea bografa sa, Mariana Sipoș.

Trupul său a fostincinerat, iar urna funerară depusă la cimitirul Pére Lachaise din capitala Franței.

Deasemenea, amintim că la 20 noiembrie 1977 lui Goma, soţiei şi copilului, le-a fost retrasă cetăţenia română şi au fost expulzaţi din România.

Goma a debutat editorial, în august 1968, cu volumul de proză scurtă ”Camera de alături”.

Eugen Ionescu l-a numit pe Paul Goma ”Soljeniţîn al României”.

Scriitorul a avut mare succes internațional cu volumele ”Ostinato” – mărturie ficţională despre închisorile din România, ”Uşa” (”Die Tur”, 1972), ”Gherla” (1976), ”Dans le cercle” (1977), ”Garde inverse” (”Garda inversă”, 1979), ”Le tremblement des hommes” (1979), ”Les chiens de mort” (1981), ”Chassee-croise” (1983), ”Bonifacia” (1986), ”Le calidor” (1987), dar și multe altele.

A colaborat şi la numeroase reviste din străinătate (”Contrapunct”, ”Ethos”, ”Limite”) şi din ţară (”Orizont”, ”Viaţa românească”, ”Vatra”).

La 24 septembrie 2015, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat simpozionul internaţional „Paul Goma – 80 de ani”. Evenimentul s-a centrat pe rolul jucat de scriitorul anticomunist în revitalizarea exilului românesc şi a luptei pentru drepturile omului în timpul regimului comunist.

Ultima oră
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază
15:10 - Dragoș Săvulescu a devenit tătic cu ajutorul unei mame surogat. Mesajul consoartei fostului acționar
14:35 - Adrian Negrescu: Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu până la 40% fața de anul trecut. Vom mâncă mai puțin, la calitate mai slabă. Scumpirile vor continua (VIDEO)