Scrisoarea deschisă a lui Igor Dodon, după ce mama sa a fost hărțuită: „Culmea conduitei lipsite de etică a reprezentanților organelor de drept”

Scrisoarea deschisă a lui Igor Dodon, după ce mama sa a fost hărțuită: Culmea conduitei lipsite de etică a reprezentanților organelor de drept
Foto: Hepta/Sputnik / Mihai Karaush.

Avocații lui Igor Dodon au expediat o scrisoare deschisă, adresată șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, în care cer tragerea la răspundere contravențională a tuturor celor care au hărțuit-o pe mama fostului șef de stat, Galina Dodon. Documentul este semnat de apărătorii Petru Balan și Nicolae Posturusu și a fost trimis inclusiv președintei Maia Sandu, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, informează tv8.

Partidul Maiei Sandu, autorul atacului verbal?

„Agresarea unei doamne cu probleme de sănătate specifice vârstei de 70 de ani, recent externată din spital, care pentru prima dată intră în contact cu sistemul de justiție penală, nu avea cum să fie privită cu ochi buni”, se arată în scrisoare.

Totodată, avocații condamnă scurgerile de informații și susțin că cei care au huiduit-o pe mama lui Dodon, sunt „special aduși la PA”.

„Culmea conduitei lipsite de etică a reprezentanților organelor de drept, antrenați în acest caz, este manifestată prin furnizarea de către anumite persoane fizice a informațiilor confidențiale despre citarea la PA a rudelor domnului Igor Dodon. Mai apoi, aceste persoane vin deliberat la ora și locul citării și aplică în privința rudelor fostului președinte violența psihologică, diverse atacuri verbale, însoțite de cuvinte necenzurate, filmarea ilegală cu plasarea pe rețele de socializare.

Scopul adresării noastre nu constă în a scoate în evidență nivelul de moralitate și cultură în societatea noastră, ci faptul că aceste persoane sunt aduse în mod controlat în fața sediului PA, faptul că aceste persoane sunt informate din timp, fiind special aduși la PA”, se arată în documentul publicat.

Mama ex-președintelui, huiduită de o activistă

Avocații cer identificarea și tragerea la răspunderea la răspundere contravențională a tuturor persoanelor care „au comis acte de huliganism în privința mamei fostului președinte Igor Dodon”, dar și tragerea la răspundere penală, precum și inițierea, „conform legii, a procedurilor disciplinare în privința procurorilor și ofițerilor care au divulgat neautorizat datele urmăririi penale în acest caz”.

Mama fostului președinte al Republicii Moldova, Galina Dodon, a fost huiduită de activista Maria Olar, în momentul în care intra la Procuratura Anticorupție. În timp ce urca scările, femeia a fost numită de către activistă „hoață”. La scurt timp, ex-președintele a venit cu o reacție, relatează tv8.

Urmăriți B1TV.ro și pe