Secretarul de stat american a lansat un nou avertisment Coreii de Nord, care tocmai a anunțat repornirea unui reactor nuclear

Secretarul de stat american a lansat un nou avertisment Coreii de Nord, care tocmai a anunțat repornirea unui reactor nuclear
Foto: huffingtonpost.com

Secretarul de stat american John Kerry a lansat miercuri un nou avertisment Coreii de Nord, după ce aceasta a anunțat repornirea unui reactor nuclear, informează AFP, citată de Agerpres.

Kerry a avertizat că Phenianul se expune unor ”grave consecințe” dacă „nu se abține de la provocări iresponsabile ce conduc la preocupări regionale”.

„Poziția noastră este clară: nu vom accepta să fie Coreea de Nord un stat de arme nucleare, așa cum am spus pentru Iran”, a declarat șeful diplomației americane în cadrul unei conferințe de presă.

France Presse amintește că, începând din octombrie 2006, nord-coreenii au desfășurat mai multe teste de bombe nucleare mai mult sau mai puțin reușite, spre deosebire de Iran.

Secretarul de stat american nu a vorbit concret despre acele consecințe, dar a menționat că Phenianul este deja izolat pe scena internațională și că singurul său aliat, China, a înăsprit deja tonul.

Kerry a mai declarat că a vorbit despre acest subiect cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în cadrul unei convorbiri telefonice de marți, care a fost alocată aproape în întregime subiectului legat de Siria.

Autoritățile nord-coreene au anunțat marți că au repornit un reactor nuclear considerat ca principala sa sursă de plutoniu de uz militar. Anunțul a venit după evocarea de către Phenian a unei posibile plasări pe orbită luna viitoare de sateliți folosind rachete, o eventualitate ce ar constitui, potrivit Coreii de Sud, „un act grav de provocare”.