Secretarul de stat american, Antony Blinken, va ține un discurs important despre viitorul relației dintre SUA și China

Secretarul de stat american, Antony Blinken, va ține un discurs important despre viitorul relației dintre SUA și China
Secretarul de stat american, Antony Blinken, va ține un discurs important despre viitorul relației dintre SUA și China. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va ține joi un discurs fundamental despre China, a transmis Departamentul de Stat, la o zi după ce preşedintele Joe Biden a promis să apere Taiwanul.

Discursul secretarul de stat american era prevăzut inițial înainte de vizita preşedintelui american în Coreea de Sud şi Japonia, dar l-a amânat după ce a fost depistat pozitiv cu virusul Covid-19.

Antony Blinken va ține un discurs despre viitorul relației dintre SUA și China

Duscursul lui Antony Blinken care urmează să aibă loc într-o universitate din Washington, trebuie să stabilească în mod clar poziţia Statelor Unite faţă de China, principalul său rival din Asia, au spus colaboratori ai lui Antony Blinken, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele american Joe Biden, aflat luni în vizită în Japonia, a părut că se separă de anii de „ambiguitate strategică”, susținând că SUA va apăra militar Taiwanul, în cazul în care China va invada insula.

Secretarul de stat al SUA şi responsabili ai administraţiei sale au dat asigurări de atunci că poziţia americană în acest domeniu nu s-a schimbat: „Politica nu s-a schimbat deloc”, a susținut Blinken marți la Tokyo.

Pe parcursul multe decenii, „ambiguitatea strategică” americană faţă de Taiwan a constat în a recunoaşte diplomatic doar China continentală, angajându-se de asemenea să ofere insulei autonome mijloacele militare pentru a se apăra în caz de invazie, însă fără a promite evident intervenţie americană, potrivit Digi24.

Blinken vrea să prezinte că guvernul american este concentrat pe Asia

Totodată, când s-a instalat la putere, administraţia Biden a plasat China în fruntea priorităţilor sale internaţionale, prezentând ţara drept singurul său concurent pe termen lung la scară globală.

Guvernul prezentat de Joe Biden a fost mai puţin răzbunător, față de Donald Trump şi şi-a făcut cunoscută disponibilitatea de a coopera cu Beijingul în anumite domenii, precum lupta împotriva schimbărilor climatice.

Antony Blinken urmează să arate în discursul prevăzut joi la Washington că guvernul american este într-adevăr concentrat pe Asia, în timp ce războiul din Ucraina mobilizează puternic Washingtonul de luni de zile.

Cu toate acestea, Joe Biden a găzduit la începutul lunii mai lideri din Asia de Sud-Est pentru un summit, primul de acest gen la Washington.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni