Secretarul de Stat american John Kerry: Bashar al-Assad nu are intenția sau puterea de a preda armele chimice din Siria

Secretarul de Stat american John Kerry: Bashar al-Assad nu are intenția sau puterea de a preda armele chimice din Siria
John Kerry, secretarul de Stat american, a declarat, luni, că arsenalul chimic al Siriei este controlat de trei lideri, prin care se află și președintele Bashar al-Assad, care nu are nici intenția și nici puterea...

John Kerry, secretarul de Stat american, a declarat, luni, că arsenalul chimic al Siriei este controlat de trei lideri, prin care se află și președintele Bashar al-Assad, care nu are nici intenția și nici puterea de a-l preda comunității internaționale, relatează AFP.

Armele chimice din Siria pe care le supraveghem în prezent se află sub controlul unei reţele foarte strânse din cadrul regimului sirian. Bashar al-Assad, fratele său Maher al-Assad şi un general sunt cele trei persoane care deţin controlul asupra deplasărilor şi folosirii armelor chimice„, a declarat Kerry.

Nu avem îndoieli privind lanţul de responsabilităţi„, a mai spus secretarul.

În ceea ce privește acțiunile pe care guvernul sirian le-ar putea lua pentru a evita eventualele atacuri din partea Statelor Unite, John Kerry a precizat că al-Assad ar putea preda arsanelul chimic.

Bineînţeles că el (n.r. Bashar al-Assad) ar putea preda integral comunităţii internaţionale arsenalul său chimic, săptămâna următoare, fără întârziere (…). Însă el nu este pregătit s-o facă şi nu poate„, a adăugat secretarul de Stat.