Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări

Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Etienne Ansotte

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a reacționat dur la pactul pe apărare dintre Australia, Marea Britanie și SUA, spunând că Franța a fost tratată într-o manieră inacceptabilă.

Odată cu acordul dintre națiunile vorbitoare de limbă engleză, compania franceză Naval Group a pierdut un contract de miliarde prin care ar fi urmat să furnizeze submarine convenționale către Canberra, care pe baza pactului AUKUS își va dota forțele navale cu submarine nucleare de fabricație americană.

Șefa Comisiei Europene, după pactul AUKUS: Franța, tratată inacceptabil

„Există multe întrebări deschise la care sunt necesare răspunsuri”, a declarat președinta Comisiei Europene pentru CNN, într-un interviu ce urmează să fie publicat de publicația americană până la finalul zilei, potrivit AFP citată de Barron`s.

„Unul dintre statele noastre membre a fost trat într-un mod care nu este acceptabil”, a continuat ea.

Ursula von der Leyen a precizat că Bruxellesul va dori „clarificări” înainte ca lucrurile să revină la normal.

Pactul AUKUS a fost dezvăluit săptămâna trecută și s-a lovit de reacția tranșantă a Franței, care și-a retras ambasadorii din SUA și Australia. Înțelegerea dintre aliații de limbă engleză a aruncat în aer contractul pe care îl avea Parisul cu Canberra pentru furnizarea de submarine convenționale produse de Naval Group.

Subiectul a fost inclus și pe agenda discuției pe care au purtat-o miniștrii de externe din UE înaintea Adunării Generale a ONU. La Bruxelles, diplomații spun că blocul de 27 de state este de partea Franței, însă cel puțin până acum nu au avut vreo reacție publică în acest sens.

Jean-Yves Le Drian, șeful diplomației franceze, spunea că Franța a fost „înjunghiată în spate” prin semnarea pactului AUKUS, iar Clement Beaune, ministrul francez pentru afaceri europene, a sugerat că ar putea deraia discuțiile pe comerț dintre UE și Australia.

Recent, Franța a primit o lovitură similară și din partea autorităților elvețiene, care au preferat să cumpere aeronave de vânătoare americane F-35 în detrimentul avioanelor franceze Rafale.

Disputa dintre SUA și Franța ar putea pune state europene ca România într-o situație inconfortabilă. De altfel, compania franceză Naval Group a câștigat o licitație importantă și în țara noastră, în anul 2019, pentru patru corvete destinate Forțelor Navale Române. Programul se ridică la 1,6 miliarde de euro și presupune inclusiv modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor „Regina Maria” și „Regele Ferdinand”. Deși compania franceză a câștigat licitația, contractul cu statul român încă nu a fost semnat.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare