Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări

Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Etienne Ansotte

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a reacționat dur la pactul pe apărare dintre Australia, Marea Britanie și SUA, spunând că Franța a fost tratată într-o manieră inacceptabilă.

Odată cu acordul dintre națiunile vorbitoare de limbă engleză, compania franceză Naval Group a pierdut un contract de miliarde prin care ar fi urmat să furnizeze submarine convenționale către Canberra, care pe baza pactului AUKUS își va dota forțele navale cu submarine nucleare de fabricație americană.

Șefa Comisiei Europene, după pactul AUKUS: Franța, tratată inacceptabil

„Există multe întrebări deschise la care sunt necesare răspunsuri”, a declarat președinta Comisiei Europene pentru CNN, într-un interviu ce urmează să fie publicat de publicația americană până la finalul zilei, potrivit AFP citată de Barron`s.

„Unul dintre statele noastre membre a fost trat într-un mod care nu este acceptabil”, a continuat ea.

Ursula von der Leyen a precizat că Bruxellesul va dori „clarificări” înainte ca lucrurile să revină la normal.

Pactul AUKUS a fost dezvăluit săptămâna trecută și s-a lovit de reacția tranșantă a Franței, care și-a retras ambasadorii din SUA și Australia. Înțelegerea dintre aliații de limbă engleză a aruncat în aer contractul pe care îl avea Parisul cu Canberra pentru furnizarea de submarine convenționale produse de Naval Group.

Subiectul a fost inclus și pe agenda discuției pe care au purtat-o miniștrii de externe din UE înaintea Adunării Generale a ONU. La Bruxelles, diplomații spun că blocul de 27 de state este de partea Franței, însă cel puțin până acum nu au avut vreo reacție publică în acest sens.

Jean-Yves Le Drian, șeful diplomației franceze, spunea că Franța a fost „înjunghiată în spate” prin semnarea pactului AUKUS, iar Clement Beaune, ministrul francez pentru afaceri europene, a sugerat că ar putea deraia discuțiile pe comerț dintre UE și Australia.

Recent, Franța a primit o lovitură similară și din partea autorităților elvețiene, care au preferat să cumpere aeronave de vânătoare americane F-35 în detrimentul avioanelor franceze Rafale.

Disputa dintre SUA și Franța ar putea pune state europene ca România într-o situație inconfortabilă. De altfel, compania franceză Naval Group a câștigat o licitație importantă și în țara noastră, în anul 2019, pentru patru corvete destinate Forțelor Navale Române. Programul se ridică la 1,6 miliarde de euro și presupune inclusiv modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor „Regina Maria” și „Regele Ferdinand”. Deși compania franceză a câștigat licitația, contractul cu statul român încă nu a fost semnat.

Urmăriți B1TV.ro și pe