Șefii diplomațiilor din SUA și Rusia, discuții cruciale la Geneva. Antony Blinken, mesaj ferm: Unitatea transatlantică ne dă o putere pe care Rusia nu o poate și nu o va putea egala

Șefii diplomațiilor din SUA și Rusia, discuții cruciale la Geneva. Antony Blinken, mesaj ferm: Unitatea transatlantică ne dă o putere pe care Rusia nu o poate și nu o va putea egala
Antony Blinken (SUA) și Serghei Lavrov (Rusia), în marja summitului OSCE de la Stockholm din decembrie 2021. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Șefii diplomațiilor din SUA și Federația Rusă, Antony Blinken și Serghei Lavrov, urmează să discute vineri la Geneva despre tensiunile legate de Ucraina, vineri, la Geneva, în condițiile în care negocierile purtate până acum de reprezentanții celor două părți au eșuat în a produce un rezultat notabil, transmite Reuters.

Antony Blinken (SUA) și Serghei Lavrov (Rusia), discuții cruciale la Geneva

Șeful Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken, a sosit la Geneva după o escală europeană în care a reconfirmat angajamentul Statelor Unite de a introduce sancțiuni împotriva Federației Ruse în eventualitatea unei ofensive împotriva Ucrainei.

Federația Rusă a concentrat peste 120.000 de trupe la frontierele Ucrainei și a fost protagonista unor mișcări navale de amploare, iar Casa Albă a avertizat că invazia ar putea fi lansată „în orice moment”. De altfel, Joe Biden însuși a prezis că Moscova va da curs ofensivei în cele din urmă. De partea cealaltă, Moscova neagă că ar pregăti un asalt.

Kremlinul a acuzat SUA că „nu contribuie la dezamorsarea tensiunilor care au apărut acum în Europa și, mai mult decât atât, poate contribui la destabilizarea scenariului”. Prezent miercuri la Kiev, Antony Blinken a reasigurat Ucraina că va fi ajutată de SUA.

Adjuncta lui Antony Blinken, Wendy Sherman, și adjunctul lui Serghei Lavrov, Serghei Ryabkov, au purtat și ei o discuție la Geneva, adoptând poziții aparent ireconciliabile.

Printre altele, Federația Rusă solicită NATO să îi garanteze că va opri extinderea către est și că nu va permite aderarea Ucrainei, o cerere pe care Occidentul o consideră inacceptabilă.

Unitatea transatlantică ne dă o putere pe care Rusia nu o poate și nu o va putea egala, a subliniat șeful diplomației americane

Secretarul de stat al SUA, care a reclamat în mod repetat campania rusească de „dezinformare” pentru destabilizarea Ucrainei, a explicat că eforturile diplomatice sunt caracterizate de o viziune comună a Occidentului.

„Acea unitate ne dă putere – o putere, aș putea adăuga, pe care Rusia nu o poate și nu o va putea egala”, a subliniat șeful diplomației americane. „Și din acest motiv… voi putea să reprezint o viziune comună, o preferință comună, în numele SUA și al aliaților și partenerilor noștri europeni pentru a găsi o cale diplomatică de a merge înainte pentru a dezescalada acest conflict”, a continuat Antony Blinken.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră