Șeful AIEA, Rafael Grossi, taie entuaziasmul legat de tancurile trimise Ucrainei: „Cresc șansele de accidente nucleare”

Șeful AIEA, Rafael Grossi, taie entuaziasmul legat de tancurile trimise Ucrainei: Cresc șansele de accidente nucleare
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Dean Calma

Rafael Mariano Grossi dorește ca „fiecare” țară din UE să facă presiuni pentru crearea unei zone sigure în jurul centralei ocupate din Zaporojie.

Grossi a declarat că este nevoie de „voință politică” atât din partea Kievului, cât și a Moscovei

Riscul unui accident la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de Rusia, va crește „fără îndoială” pe măsură ce atât Kievul, cât și Moscova se pregătesc pentru ofensivele militare din lunile următoare, a avertizat șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.

„Se vorbește mult despre manevre și acțiuni mai mari, mai ample, la începutul primăverii sau la sfârșitul iernii”, a declarat pentru Politico, Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), „ceea ce mă face să cred că orice creștere a numărului bombardamentelor va crește fără îndoială posibilitatea unui accident nuclear”.

Este probabil ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pentru a cuceri teritoriul ucrainean în această primăvară, a declarat săptămâna trecută un înalt oficial NATO, în timp ce Ucraina spune, de asemenea, că pregătește o contraofensivă majoră.

Grossi s-a aflat la Bruxelles la începutul acestei săptămâni pentru a vorbi în fața Parlamentului European și a participa la o reuniune a miniștrilor de externe din UE.

El face noi eforturi pentru a crea o zonă de protecție a securității nucleare și a securității în jurul centralei din Zaporojie, care a fost lovită de rachete și obuze de artilerie în ultimele luni.

Deși atacurile s-au diminuat în ultimele săptămâni, Grossi a declarat că în apropierea centralei se află „mii de soldați”.

Agenția a cerut de luni de zile crearea unei zone care să țină trupele ucrainene și rusești departe de uzină, dar progresele în acest sens au stagnat. Grossi a declarat că este nevoie de „voință politică” atât din partea Kievului, cât și a Moscovei pentru ca acest lucru să se schimbe.

„Zona de singuranță este singura inițiativă concretă și viabilă în această privință, în afară de a sta cu mâinile în sân”, a declarat șeful AIEA, adăugând că va vizita Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe