Șeful CIA ar fi transmis guvernului Bolsonaro să nu se amestece în alegerile din Brazilia / Președintele brazilian a reclamat sistemul de vot și a sugerat că armata ar trebui să facă o numărătoare paralelă

Șeful CIA ar fi transmis guvernului Bolsonaro să nu se amestece în alegerile din Brazilia / Președintele brazilian a reclamat sistemul de vot și a sugerat că armata ar trebui să facă o numărătoare paralelă
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA) le-a transmis anul trecut oficialilor brazilieni de rang înalt că președintele Jair Bolsonaro ar trebui să înceteze să mai ridice semne de îndoială cu privire la sistemul electoral al țării înaintea alegerilor care vor avea loc pe 2 octombrie 2022, susțin sursele Reuters.

Șeful CIA ar fi transmis guvernului Jair Bolsonaro să nu se amestece în alegerile din Brazilia (surse Reuters)

Directorul CIA, William Burns, ar fi făcut aceste comentarii într-un cadru privat, la o întâlnire care a avut loc în spatele ușilor închise în iulie 2021, susțin două persoane familiare cu subiectul, care au vorbit pentru Reuters sub condiția anonimatului. Burns a fost – și rămâne deocamdată – oficialul american cu cel mai înalt rang care s-a întâlnit la Brasilia cu guvernul de dreapta al lui Jair Bolsonaro după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă.

O a treia persoană de la Washington care cunoaște subiectul a confirmat că o delegație condusă de Burns le-a spus principalilor consilieri prezidențiali brazilieni că Bolsonaro ar trebui să nu mai submineze încrederea în sistemul vot din Brazilia. Pe de altă parte, sursa respectivă nu este sigură că tocmai șeful CIA a fost cel care a transmis mesajul.

CIA a refuzat să comenteze subiectul. Cabinetul brazilian de securitate instituțională (GSI), care este parte din structura prezidențială și care este condusă de consilierul brazilian pentru securitate națională, Augusto Heleno, a menționat într-un comunicat de presă că întâlnirea cu Burns a fost anunțată public.

„Problemele tratate în cadrul reuniunilor de informații sunt confidențiale. GSI nu primește mesaje de la nicio țară din lume și nici nu transmite”, a fost reacția organismului brazilian.

Jair Bolsonaro, un naționalist de dreapta care îl aprecia pe Donald Trump, a ridicat semne de îndoială similare cu cele invocate de fostul președinte american în cazul alegerilor din SUA. Președintele în exercițiu al Braziliei susține că sistemul de vot electronic este vulnerabil în fața unei eventuale fraude.

Poziția președintelui brazilian a stârnit în rândul opozanților săi temerea că nu va recunoaște o eventuală înfrângere la alegerile programate să se desfășoare pe 2 octombrie 2022. De altfel, Jair Bolsonaro a vehiculat un astfel de scenariu în mai multe rânduri, iar săptămâna trecută a sugerat că armata ar trebui să efectueze o numărătoare paralelă.

Jair Bolsonaro este condus în sondaje de fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, susține Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe