Prima conversație între Pentagon și Kremlin de la începutul conflictului ruso-ucrainean

Prima conversație între Pentagon și Kremlin de la începutul conflictului ruso-ucrainean
Foto: Hepta/Zuma Press / Cpo Carlos M. Vazquez Ii/Dod Pho.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a avut vineri, 13 mai, o conversație telefonică cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. În timpul discuțiilor, oficialul american a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina și a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare, informează Reuters.

Șoigu a vorbit cu șeful Pentagonului

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, aceasta a fost prima conversație a lui Austin cu Șoigu din 18 februarie.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a raportat că Șoigu și Austin au abordat subiecte de actualitate ale securității internaționale, inclusiv situația din Ucraina.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a afirmat, zilele trecute, că cetățenii ucraineni au fost „trimiși în Rusia împotriva voinței lor”, susținând astfel informațiile transmise anterior de autoritățile din Ucraina, potrivit AFP.

Peste un milion de ucraineni, trimiși ilegal în Rusia

„Nu avem date, dar am văzut semne arătând că ucrainenii sunt duşi din Ucraina în Rusia”, a declarat John Kirby, întrebat în cursul unui briefing de presă despre afirmaţiile guvernului ucrainean, potrivit cărora, 1,2 milioane de persoane ar fi fost astfel deportate în Rusia şi plasate în lagăre.

„Nu ştiu câte lagăre sunt ori cum arată. Dar avem informaţii că ucrainenii sunt trimişi împotriva voinţei lor în Rusia”, a mai adăugat John Kirby.

Comportamentul Rusiei este „inadmisibil” şi „nu este cel al unei puteri responsabile”, a menționat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, subliniind totodată faptul că președintele rus Vladimir Putin „pur şi simplu nu acceptă şi nu respectă suveranitatea Ucrainei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:50 - Val de reacții negative, după ce Cleopatra Stratan l-a jignit pe Bursucu, în direct. Artista a avut o replică la care nimeni nu s-ar fi gândit
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor