Seismologii suedezi au înregistrat explozii în apropierea gazoductelor Nord Stream, chiar în zonele în care au avut loc scurgerile de gaze

Seismologii suedezi au înregistrat explozii în apropierea gazoductelor Nord Stream, chiar în zonele în care au avut loc scurgerile de gaze
Explozii au fost înregistrate de seismologi chiar în zonele în care s-au produs scurgeri de gaze din gazoductele rusești Nord Stream 1 și 2. Foto simbol: Hepta - DPA Images / Bernd Wüstneck

Stații de măsurare ale seismologilor suedezi au înregistrat, luni, explozii puternice subacvatice în apropierea conductelor Nord Stream 1 și 2. Și asta în aceleași zone în care au loc scurgeri de gaze din aceste conducte.

Explozii în zonele în care au loc scurgeri de gaze din Nord Stream

Stații de măsurare din Suedia și din Danemarca au înregistrat luni explozii puternice subacvatice în aceleași zone în care au avut loc scurgerile de gaze, a transmis radiodifuzorul național suedez SVT, citat de The Guardian.

Björn Lund, profesor de seismologie la Rețeaua seismică națională suedeză (SNSN), a declarat pentru SVT că „nu există nicio îndoială că este vorba de explozii”.

Prima explozie a fost înregistrată în noaptea de luni spre marți, la ora 2.03, iar a doua luni seara, la ora 19.04.

Avertismente privind scurgeri de gaze de la Nord Stream

Danemarca a declanşat alerta după ce, în zona gazoductului rusesc Nord Stream 2, în Marea Baltică, a fost detectată o scurgere de gaz. Suedia a luat o decizie similară după două scurgeri de gaze la conducta Nord Stream 1.

Autoritatea maritimă daneză a interzis navigația pe o rază de cinci mile marine față de poziția raportată.

SVT a obținut coordonatele exploziilor măsurate și ele sunt în aceleași zone în care au fost înregistrate scurgerile de gaz.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu exclude posibilitatea unui sabotaj.
Polonia, în schimb, consideră că totul e o provocare din partea Moscovei.

„Din păcate, vecinul nostru estic (Rusia) duce constant o politică agresivă. Dacă e capabil de o politică militară agresivă în Ucraina, e evident că nicio provocare nu poate fi exclusă, chiar în Europa Occidentală”, a declarat Marcin Przydacz, viceministrul de externe polonez.

Urmăriți B1TV.ro și pe