Serbia, cunoscută ca aliată a Rusiei, a refuzat să ajute Moscova cu arme, dar aprovizionează pe ascuns forțele ucrainene (VIDEO)

Serbia, cunoscută ca aliată a Rusiei, a refuzat să ajute Moscova cu arme, dar aprovizionează pe ascuns forțele ucrainene (VIDEO)
Serbia, țară cunoscută ca având legături strânse cu Rusia, ajută forțele ucrainene cu arme și muniții. Captură Video: Gray Zone / Telegram

Serbia, țară cunoscută ca având legături strânse cu Rusia, furnizează arme forțelor ucrainene. Informația apare pe un canal de Telegram afiliat grupului de mercenari Wagner. În mesajul postat pe Gray Zone se mai precizează că președintele sârb Aleksandar Vucic a recunoscut că și în 2019 țara sa a dat arme trupelor ucrainene.

Serbia, ”aliata” Rusiei, ajută cu arme forțele ucrainene

Potrivit mesajului postat pe canalul Gray Zone, se confirmă că 3.500 de rachete M-21, calibrul 122 mm, pentru sistemul de apărare Grad au ajuns de la compania sârbă de apărare Krušik în depozitul din Bratislava, Slovacia.

În postare se mai arată că, pentru a evita o reacție negativă din partea Rusiei, Serbia a mascat livrarea de arme către Ucraina. Astfel, compania sârbă a vândut armele firmei canadiane JNJ

Export Import care transporta mărfuri militare în Turcia. De acolo, ele au ajuns în Slovacia, apoi în Ucraina.

Gray Zone mai susține că președintele sârb Aleksandar Vucic a recunoscut deja că în 2019 a furnizat arme forțelor ucrainene, iar Milos Vucevic, ministrul sârb al Apărării, a spus că au furnizat 3.500 de rachete pentru Grad MLRS pentru Forțele Armate ale Ucrainei, dar după ce au primit garanția că acestea nu vor fi folosite pe front în confruntarea cu Rusia.

Mesajul postat pe Gray Zone se încheie cu un ironic: „Ahahaha”. Postarea are atașată și un clip dintr-un presupus depozit de muniții. La finalul videoclipului apar și imagini cu presupuse contracte semnate pentru furnizarea lor.

De precizat că președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat, în septembrie anul trecut, că țara sa nu recunoaște rezultatele așa-ziselor ”referendumuri” organizate de ruși în regiunile ucrainene Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie. De asemenea, într-o declarație din luna ianuarie a acestui an, el a cerut Rusiei să înceteze să mai recruteze sârbi pentru a lupta alături de mercenarii Wagner în războiul din Ucraina.

Cum fac rost ucrainenii pe ascuns de muniție de tip sovietic

Potrivit publicației New York Times, mai multe țări contribuie pe ascuns la efortul de război al Ucrainei, care depinde încă de armele care funcționează cu muniție de tip sovietic.

Implicate ar fi, printre altele, fabrici de muniție din Bulgaria. De asemenea, Luxemburg furnizează Kievului arme produse în Cehia, intermediari finanțați de SUA fac rost de armament din Bosnia și Herțegovina, Serbia și România, iar Marea Britanie a pus bazele unui grup de lucru secret pentru înarmarea Ucrainei, arată un document obținut de New York Times.

Oficial ucrainean: Sârbii au refuzat să ajute Rusia cu arme

În paralel, Kyrylo Budanov, şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat pentru Vocea Americii că guvernul sârb a refuzat să ajute Rusia cu arme.

„De fapt, aproape singura ţară care chiar transferă (către Rusia) arme mai mult sau mai puţin serioase e Iranul. Au existat informaţii că ar veni ceva din Coreea de Nord, dar nu avem nicio confirmare. (…)

Rușii încearcă să cumpere orice de oriunde, pentru că problemele lor chiar sunt semnificative. Serbia, pentru care toată lumea din Rusia îşi punea mari speranţe, a refuzat să le trimită arme”, a declarat Budanov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)