Armata sârbă, pusă în ALERTĂ. Preşedintele sârb: ‘Dacă un atac asupra populaţiei sârbe va avea loc, Serbia va câştiga’

Armata sârbă, pusă în ALERTĂ. Preşedintele sârb: 'Dacă un atac asupra populaţiei sârbe va avea loc, Serbia va câştiga'
Foto: Tanc T-72 sârbesc (sursă: hepta.ro)

Serbia şi-a pus Armata în „alertă de luptă” după ce elemente puternic înarmate ale poliţiei din Kosovo au pătruns în regiunile populate de sârbi şi au arestat mai multe persoane sub acuzaţia de corupţie, relatează Al Jazeera.

Într-o postare pe Twitter, prim-ministrul regiunii Kosovo, Ramush Haradinaj, a precizat că a fost vorba de o „operaţiune îndreptată împotriva contrabandei şi a crimei organizate”.

De cealaltă parte, preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a precizat că poliţia din Kosovo a arestat 23 de persoane, printre care sârbi, bozniaci şi un rus. Tot el a indicat şi faptul că poliţia ar fi tras cu „muniţie de război pe deasupra capetelor sârbilor neînarmați”, şi a caracterizat operaţiunea drept o intimidare la adresa minorităţii sârbe din Kosovo.

„Vă garantez că dacă va avea loc o escaladare a conflictului, dacă un atac asupra populaţiei sârbe va avea loc, Serbia va câştiga”, a ameninţat preşedintele sârb, Aleksandar Vucic.

Potrivit televiziunii de stat sârbe, în mai multe sate din nordul Kosovo, precum şi în localitatea Mitrovica, ar fi fost raportate mai multe focuri de armă şi utilizarea de gaze lacrimogene.

Zona în care a avut loc incursiunea este locuită, în proporţie de 90%, de sârbi, care refuză să recunoască autoritatea Pristinei (capitala Kosovo). Kosovo este, în cea mai mare parte, locuită de albanezi.

Cu toate acestea, opoziţia de dreapta din Serbia l-a acuzat atât pe preşedintele Aleksandar Vucic, cât şi autorităţile din Kosovo, că încearcă să amplifice tensiunile în mod deliberat cu scopul de a obţine susţinere publică pentru o eventuală recunoaştere a independenţei provinciei.

Între timp, preşedintele din Kosovo, a cerut comunităţii sârbe să rămână calmă şi să susţină poliţia.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independentă de Serbia în anul 2008. Decizia de atunci fiind motivată de Războiul din Kosovo din intervalul 11998-1990 – practic o extensie a Războiului din fosta Iugoslavie.

Serbia nu recunoaşte, însă, independența, Kosovo.

Foto: Localizarea oraşului Mitrovica, unde a avut loc incursiunea polițieidin Kosovo (sursăfoto: Google Maps)