Serghei Lavrov a ajuns în Turcia, unde vor avea loc discuții despre deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina

Serghei Lavrov a ajuns în Turcia, unde vor avea loc discuții despre deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina
Serghei Lavrov a ajuns în Turcia, unde vor avea loc discuții despre deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina. Sursă foto: Hepta - Evgeny Biyatov

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, s-a deplasat marți seară în Turcia pentru a discuta despre stabilirea de coridoare maritime pentru a facilita exporturile de cereale în Marea Neagră și se va întâlni miercuri dimineaţă cu ministrul de Externe turc, Mevlüt Cavusoglu.

În centrul negocierilor, posibilitatea ca Ucraina, un jucător major pe piaţa mondială de cereale, să-şi exporte recoltele blocate în prezent în porturile sale, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Negocieri în Turcia pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina

Războiul provocat de Vladimir Putin a blocat majoritatea exporturilor Ucrainei prin Marea Neagră și a crescut preţurile, ceea ce reprezintă un risc serios de foamete în ţările care depind de acestea, în special în Africa şi Orientul Mijlociu.

Rusia a instituit o blocadă navală asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov şi Marea Neagră, însă este de părere că sancţiunile occidentale asupra exporturilor ruse agravează criza alimentară internaţională.

În contextul invaziei ruse a Ucrainei, la cererea Naţiunilor Unite, Turcia propune Moscovei să trimită nave militare pentru a escorta convoaiele maritime din porturile ucrainene.

„Am ajuns la un acord cu Ucraina, care ne va livra cereale la preţuri cu 25% mai mici decât cele de pe piaţă. Atât Ucraina, cât şi Rusia au încredere în Turcia”, a anunțat marţi Vahit Kirisci, ministrul turc al Agriculturii, susținând că „negocierile continuă”.

Turcia, un aliat apropiat al Ucrainei

De asemenea, ministrul turc al apărării Hulusi Akar a avut o discuție prin telefon cu omologul său rus Serghei Şoigu, unde au vorbit despre „măsurile ce pot fi luate pentru transporturile în deplină siguranţă de cereale, floarea soarelui şi alte produse agricole”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării turc.

Vasil Bodnar a acuzat vineri Rusia că „fură fără ruşine” şi exportă cereale ucrainene din Crimeea (sud), anexată de Moscova în 2014, în special în Turcia, potrivit Digi24.

Turcia este considerată un aliat al Ucrainei, căreia îi furnizează drone de luptă, dar are grijă să menţină o poziţie neutră faţă de Rusia, de care depinde pentru aprovizionarea cu energie şi cereale.

Urmăriți B1TV.ro și pe