Serghei Şoigu: Dacă NATO va oferi avioane şi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, vom răspunde în consecinţă

Serghei Şoigu: Dacă NATO va oferi avioane şi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, vom răspunde în consecinţă
În imagine: Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, și președintele rus Vladimir Putin. Sursă foto: Hepta - Sergey Guneev

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a declarat, marți, că dacă NATO îi va furniza Ucrainei avioane şi sisteme de apărare aeriană, Moscova va răspunde pe măsură. El a mai spus că Rusia și-a atins principalele obiective ale primei faze a „operaţiunii militare speciale”, iar capacitatea militară a Ucrainei e grav avariată.

Avertismentul Rusiei pentru NATO

„Suntem atenţi la declaraţiile liderilor ţărilor din NATO cu privire la intenţia de a oferi avioane şi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. În cazul în care vor face acest lucru, vom răspunde în consecinţă”, a transmis Şoigu, potrivit Agerpres.

El a mai spus că furnizarea de arme letale Ucrainei de către Occident e „iresponsabilă”.

„Înarmarea incontrolabilă a populaţiei şi a mercenarilor exacerbează situaţia şi în cele din urmă poate crea o ameninţare chiar pentru europeni”, a mai susținut ministrul rus al Apărării.

Serghei Șoigu a mai precizat că, în ultimele două săptămâni, forțele ruse au ucis circa 600 de mercenari străini şi peste 500 au părăsit Ucraina.

Șoigu: Forțele ruse au avariat grav capacitatea militară a Ucrainei

Minstrul rus al Apărării a mai afirmat că țara sa și-a atins prinipalele obiective ale „operaţiunii militare speciale” din Ucraina.

„Acest lucru ne permite să ne concentrăm atenţia şi principalele eforturi în vederea obţinerii obiectivului principal: eliberarea Donbasului”, a continuat el.
Serghei Șoigu a mai spus că Rusia „a obţinut supremaţia aeriană. Forţele aeriene şi sistemele de apărare antiaeriană au fost practic distruse”, „forţele navale ale ţării (Ucrainei) au încetat să mai existe” şi „toate formaţiunile forţelor de asalt terestre şi aeropurtate au suferit pagube importante”.

Tot marți a avut loc o nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia, în Turcia. Rușii au spus că vor reduce radical activitatea militară în jurul orașelor Kiev și Cernihiv. La rândul lor, ucrainenii au spus că sunt gata să adopte un statut neutru. În schimb, ei vor obține garanții de securitate din partea mai multor state, printre care Polonia, Israel, Turcia și Canada.

Urmăriți B1TV.ro și pe