Shanghai renunță la carantină după două luni de izolare strictă, 25 de milioane de oameni respiră ușurați

Shanghai renunță la carantină după două luni de izolare strictă, 25 de milioane de oameni respiră ușurați
Foto: Pixabay

Shanghai renunță la gardurile puse cu ocazia carantinei și la banda utilizată de poliție pentru a demarca zonele interzise. Carantina se va încheia la miezul nopții, după două luni de măsuri dure care au dus la disperarea locuitorilor.

Se renunță la garduri și la marcajele folosite de poliție în timpul carantinei

Autoritățile din Shanghai au început deja să demonteze gardurile din jurul complexelor de locuințe și să smulgă banda de protecție a poliției din piețele și din jurul clădirilor publice, spre fericirea celor 25 de milioane de locuitori ai orașului.

Luni seară, unii dintre cei cărora li s-a permis să iasă din complexele lor pentru scurte plimbări au profitat de faptul că traficul era în continuare suspendat pentru a se întâlni la bere sau pentru a savura o înghețată pe străzile pustii. Perioada extrem de lungă de carantină a provocat stres și disperare milioanelor de oameni care s-au zbătut să aibă acces la alimente sau să obțină asistență medicală de urgență.

Viața se va întoarce la normalitate deși unele măsuri anti-COVID rămân valabile

Izolarea prelungită a alimentat furia publică și a afectat economia orașului, care se bazează în mare măsură pe producție și exporturi, perturbând lanțurile de aprovizionare din China și din întreaga lume și încetinind comerțul internațional. Se presupune că viața va reveni la normal începând de miercuri, când vor fi eliminate permisele care erau valabil în ultimele două luni pentru doar câteva ore, transportul public va fi reluat și locuitorii se vor putea întoarce la muncă.

„Aceasta este o zi la care am visat de foarte mult timp”, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a guvernului din Shanghai, Yin Xin. „Toată lumea a făcut multe sacrificii. Această zi a fost câștigată cu greu și trebuie să o prețuim și să o protejăm și să îi urăm bun venit înapoi în Shanghaiul pe care îl cunoaștem și căruia îi simțim lipsa.”

Restricțiile vor fi ridicate pentru aproximativ 22,5 milioane de persoane din zonele cu risc scăzut de îmbolnăvire cu COVID. Locuitorii vor trebui să poarte măști în continuare și să evite aglomerația. Mesele în interiorul restaurantelor rămân interzise. Magazinele pot funcționa la o capacitate de doar 75%. Școlile vor fi deschise ulterior iar locuitorii vor fi nevoiți să facă teste la fiecare 72 de ore dacă vor să folosească transportul în comun sau săaibă acces la locurile publice. Cei care se îmbolnăvesc de COVID vor fi carantinați în continuare.

China este singura dintre marile țări care aplică o politică „zero COVID”.

Urmăriți B1TV.ro și pe