Siria: Bashar al-Assad a numit un nou premier, pentru a îl înlocui pe cel care a fugit din țară și s-a alăturat opoziței

Siria: Bashar al-Assad a numit un nou premier, pentru a îl înlocui pe cel care a fugit din țară și s-a alăturat opoziței
Președintele sirian Bashar al-Assad a numit în funcție un nou premier pentru a îl înlocui pe cel care a fugit din țară în Iordania. Astfel, președintele l-a numit în funcția de prim ministru pe Wael Nader ...

Președintele sirian Bashar al-Assad a numit în funcție un nou premier pentru a îl înlocui pe cel care a fugit din țară în Iordania.

Astfel, președintele l-a numit în funcția de prim ministru pe Wael Nader al-Halqi (foto), anterior ministru al Sănătătii. Acesta este membru al partidului lui Assad, Baath, partid aflat la guvernare și provine din orașul sudic Daraa, locul în care a luat naștere revoluția siriană, relatează Washington Post.

Într-o lovitură umilitoare pentru regimul lui Assad, fostul premier, Riad Hijab a fugit din țară și s-a refugiat în Iordania. Conform purtătorului său de cuvânt, Hijab a părăsit guvernul pentru a se alătura revoluției, numind regimul sirian unul „ucigaș și terorist.”

În ce privește luptele dintre rebelii sirieni și armată, cei dintâi au declarat că au redobândit controlul asupra mai multor părți ale unui district strategic din Alep joi, după ce au contracarat un atac de lungă durată din partea forțelor președintelui Bashar al-Assad care încearcă să redobândească controlul asupra celui mai mare oraș din Siria.

Ei au declarat că tancurile armatei s-au retras din Salaheddine, intrarea sudică în Alep, și luptele continuă în mai multe zone din districtul despre care mass-media de stat a spus miercuri că ar fi fost „curățată” de rebeli, relatează Reuters.

Între timp, Iranul, care suține regimul sirian, a convocat miniștri din mai multe state care și ele se găsesc de partea lui Assad. Rusia, un aliat-cheie al președintelui Siriei, a declarat că ambasadorul său la Teheran va lua parte la întâlnire.

Pentru a își restabili autoritatea în întregul stat, Assad trebuie în primul rând să redobândească controlul asupra orașului Alep. Forțele sale au atacat rebelii aici pe mai multe fronturi, iar jurnaliștii străini dintr-un sat apropiat de Alep au văzut un avion cu reacție al forțelor aeriene bombardând cu rachete așezarea.