Solicitarea făcută lui Vladimir Putin de către soţia unui ofiţeri ucrainean capturat în Strâmtoarea Kerci

Solicitarea făcută lui Vladimir Putin de către soţia unui ofiţeri ucrainean capturat în Strâmtoarea Kerci
Sursă foto: Hepta.ro

Soţia unuia dintre militarii ucraineni capturaţi pe 25 noiembrie a făcut apel la autorităţile ruse pentru a-i fi eliberat soţul, un ofițer al serviciilor de constraspionaj ucrainene care lucra sub acoperire în Marină, relatează Al Jazeera.

Ofiţerul ucrainean Vasili Soroka ar fi membru al serviciilor de informaţii ucrainene (FIŞU) de trei ani – însă nu-şi divulgase identitatea. El fiind capturat de mai multe nave ale FSB-ului pe data de 25 noiembrie, în Strâmtoarea Kerchi, împreună cu alţi 22 de militari ucraineni.

„Nici nu vreau să mă gândesc că s-ar putea duce la închisoare. Sper că sunt oameni rezonabili şi că ne vor ajuta să ieşim din această situaţie şi că va supravieţui acestui chin, acestei torturi. Asta e singura mea speranţă. Nici nu vreau să mă gândesc că ar putea fi supus judecăţii”, a declarat soţia ofiţerului pentru Al Jazeera.

„Simt că trăiesc într-un coşmar şi nu mă pot trezi. Am pierdut contactul cu realitatea. Nici nu ştiu în ce dată suntem”, a mai spus femeia.

Foto: Momentul în care cele trei nave ucrainene erau urmărite de vasele FSB-ului (sursă foto: Hepta.ro)

Ea şi-a exprimat, totodată, temerea că soţul ei ar putea fi supus unui tratament mai dur tocmai datorită faptului că este ofiţer de contrainformaţii.

„L-aș ruga pe Putin: ‘nu-mi explica mie unde este soțul meu, încearcă să i-o explici fiului meu. De ce fuge către ușă, așteptându-l pe tatăl său? De ce, după fiecare apel telefonic, speră că tatăl lui îl sună pe el?’ L-aș lăsa pe el (Vladimir Putin – n.r.) să explice asta unui copil de doi ani”, a completat soția ofițerului.

Potrivit tatălui acestuia – care ar fi obţinut informaţii cu ajutorul altor membri ai serviciilor de informaţii – ofiţerului i-ar fi fost administrate substanţe psihotrope, ca parte a procesului de interogare. Adică medicamente capabile să afecteze emoţiile, mintea şi comportamentul. Iar în momentul de faţă, el s-ar afla în unitatea medicală a unui centru de detenţie de lângă Moscova pentru tratarea unei răni la o mână.

„Implor autorităţile ruse, dacă mai aveţi un strop de demintate, de onoare, nu mai abuzaţi prizonierii de război”, a declarat tatăl ofiţerului capturat.

Urmăriți B1TV.ro și pe