Sondaj INSCOP: Vergil Chițac, prima șansă la Primăria Constanța. Circa două treimi din populație consideră că orașul administrat de Decebal Făgădău merge pe o direcție greșită

Sondaj INSCOP: Vergil Chițac, prima șansă la Primăria Constanța. Circa două treimi din populație consideră că orașul administrat de Decebal Făgădău merge pe o direcție greșită
Foto: Vergil Chițac / Facebook

Un sondaj al INSCOP Research, ce a fost realizat între 2 și 9 septembrie pe un eșantion reprezentativ de 1.100 de respondenți, scoate în lumină creșterea intenției de vot pentru candidatul PNL la Primăria Constanța, senatorul Vergil Chițac, și relevă nemulțumirea profundă a locuitorilor față de modul în care a fost administrat orașul. Liberaul s-a clasat deasupra primarului în funcție, social-democratul Decebal Făgădău, indiferent de scenariul de prezență la vot la care s-a raportat cercetarea.

Spre exemplu, din totalul celor care și-au exprimat o opțiune de vot și au declarat că participă sigur la scrutinul din 27 septembrie, 39,3% îl preferă pe Vergil Chițac, în timp ce Decebal Făgădău este cotat cu 31,7%. Potrivit sondajului, Stelian Ion de la USR-PLUS s-ar clasa al treilea, cu 15,8%.

La nivel general – adică raportat la totalul eșantionului – Vergil Chițac este creditat cu 30%, Decebal Făgădău cu 26%, iar Stelian Ion cu doar 14,2%.

Vergil Chițac a rămas prima opțiune a constănțenilor și atunci când cei 17,9% care au declarat că nu s-au hotărât, nu merg la vot sau nu răspund cu cine ar vota, totuși, dacă ar trebui să facă o alegere.

Senatorul PNL ar câștiga și mai categoric cursa dacă ne-am orienta după datele raportate la respondenții care s-au arătat foarte interesați de alegeri și declară sigur că vor merge la vot.

Potrivit rezultatelor cercetării, în cazul Constanței, o prezență mai scăzută la vot le-ar oferi șanse în plus partidelor anti-PSD. Acest lucru nu numai că arată o mobilizare mai bună a electoratului lor, dar scoate în lumină și nemulțumirile constănțenilor. De altfel, 66,3% dintre cei chestionați sunt de părere că orașul mergepe o direcție greșită.

În plus, peste 87% dintre alegătorii care nu îl votează pe Decebal Făgădău consideră că schimbarea actualului primar este importantă sau foarte importantă.

Ar mai fi de remarcat și că, dintre cei care nu votează cu actualul primar (adică 73,9% din totalul populației cu drept de vot), 57,4% sunt de părere că Vergil Chițac are cele mai multe șanse să îl învingă pe Decebal Făgădău.