Sondaj INSCOP: Vergil Chițac, prima șansă la Primăria Constanța. Circa două treimi din populație consideră că orașul administrat de Decebal Făgădău merge pe o direcție greșită

Sondaj INSCOP: Vergil Chițac, prima șansă la Primăria Constanța. Circa două treimi din populație consideră că orașul administrat de Decebal Făgădău merge pe o direcție greșită
Foto: Vergil Chițac / Facebook

Un sondaj al INSCOP Research, ce a fost realizat între 2 și 9 septembrie pe un eșantion reprezentativ de 1.100 de respondenți, scoate în lumină creșterea intenției de vot pentru candidatul PNL la Primăria Constanța, senatorul Vergil Chițac, și relevă nemulțumirea profundă a locuitorilor față de modul în care a fost administrat orașul. Liberaul s-a clasat deasupra primarului în funcție, social-democratul Decebal Făgădău, indiferent de scenariul de prezență la vot la care s-a raportat cercetarea.

Spre exemplu, din totalul celor care și-au exprimat o opțiune de vot și au declarat că participă sigur la scrutinul din 27 septembrie, 39,3% îl preferă pe Vergil Chițac, în timp ce Decebal Făgădău este cotat cu 31,7%. Potrivit sondajului, Stelian Ion de la USR-PLUS s-ar clasa al treilea, cu 15,8%.

La nivel general – adică raportat la totalul eșantionului – Vergil Chițac este creditat cu 30%, Decebal Făgădău cu 26%, iar Stelian Ion cu doar 14,2%.

Vergil Chițac a rămas prima opțiune a constănțenilor și atunci când cei 17,9% care au declarat că nu s-au hotărât, nu merg la vot sau nu răspund cu cine ar vota, totuși, dacă ar trebui să facă o alegere.

Senatorul PNL ar câștiga și mai categoric cursa dacă ne-am orienta după datele raportate la respondenții care s-au arătat foarte interesați de alegeri și declară sigur că vor merge la vot.

Potrivit rezultatelor cercetării, în cazul Constanței, o prezență mai scăzută la vot le-ar oferi șanse în plus partidelor anti-PSD. Acest lucru nu numai că arată o mobilizare mai bună a electoratului lor, dar scoate în lumină și nemulțumirile constănțenilor. De altfel, 66,3% dintre cei chestionați sunt de părere că orașul mergepe o direcție greșită.

În plus, peste 87% dintre alegătorii care nu îl votează pe Decebal Făgădău consideră că schimbarea actualului primar este importantă sau foarte importantă.

Ar mai fi de remarcat și că, dintre cei care nu votează cu actualul primar (adică 73,9% din totalul populației cu drept de vot), 57,4% sunt de părere că Vergil Chițac are cele mai multe șanse să îl învingă pe Decebal Făgădău.

Ultima oră
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat