Soțiile militarilor de la Azovstal, întâlnire cu Papa Francisc. Femeile au cerut o „evacuare ca la Dunkerque”

Soțiile militarilor de la Azovstal, întâlnire cu Papa Francisc. Femeile au cerut o „evacuare ca la Dunkerque”
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Kudenko

Miercuri, soțiile militarilor Azov s-au întâlnit, la Roma, cu Papa Francisc. Acestea i-au cerut să intervină pentru salvarea vieților militarilor ținuți prizonieri de câteva săptămâni în combinatul Azovstal.

Întrevederea a avut loc în timpul audieței generale a Suveranului Pontif și a durat aproximativ 5 minute.

Soțiile militarilor Azov, apel disperat către Papa Francisc

Soțiile militarilor și-au exprimat îngrijorarea că aceștia ar putea fi uciși de către armata rusă și că aproximativ 700 dintre aceștia sunt grav răniți, au cangrene și au suferit amputații.

„I-am cerut să vină în Ucraina, să vorbeasă cu Putin și să-i spună >”, a declarat Katerina Prokopenko, soția unuia dintre șefii diviziei Azov, Denis Prokopenko, potrivit HotNews.

„Sperăm că această întâlnire va permite salvarea vieților lor”, a spus ea.

„I-am spus Papei că 700 dintre soldații noștri sunt răniți, au cangrene, au suferit amputații. Mulți dintre ei au murit și nu am putut să-i îngropăm”, a declarat și Iulia Fedosiuk.

Femeile cer o „evacuare ca la Dunkerque”

Femeile au sugerat ca militarii să fie evacuați „ca la Dunkerque”, o procedură folosită în 1940 pentru a retrage trupele anglo-franceze. Un apel asemănător a făcut și Serghei Volynsky, liderului rezistenței armate de la Azovstal, la sfârșitul lunii aprilie.

Printr-un mesaj video, acesta a vorbit despre situația tragică de la uzina Azovstal, unde sute de oameni duc lipsă de medicamente, alimente și apă.

„În grupul nostru sunt peste 600 de răniți, de diferite niveluri de gravitate și au nevoie de ajutor medical. Nu există condiții, nici medicamente, nici personal care să-i ajute. Avem răniți civili, cărora le acordăm asistență cât putem”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe