Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței

Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței. Photo: -/Expa/Jfk via APA/dpa

Ministrul spaniol al Sănătății, Carolina Darias, a anunțat miercuri că Spania va achiziționa, prin intermediul Uniunii Europene, vaccinuri și antivirale. Anunțul a venit în momentul în care cazurile de variola maimuței au crescut la 59.

Spania, pe locul doi în Europa la cazurile de variola maimuței

Toate cazurile identificate în Spania au fost uşoare, potrivit ministrului. După Marea Britanie, unde s-au înregistrat 78 de cazuri, Spania ocupă locul doi în Europa în ceea ce privesc cazurile de variola maimuței, potrivit G4Media.

În același timp, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a informat că riscul de infectare cu variola maimuței este „foarte scăzut” pentru populația generală, însă este ridicat în cazul persoanelor care au mai mulți parteneri sexuali.

„Pentru populaţia generală, probabilitatea de contagiere este foarte scăzută”, a anunţat această agenţie din cadrul UE.

„Totuşi, probabilitatea de transmitere a virusului în caz de contact apropiat, de exemplu în timpul raporturilor sexuale cu persoane care au mai mulţi parteneri, este considerată ca fiind ridicată”, au subliniat reprezentanţii ECDC, potrivit Agerpres.

Cum se transmite virusul

Pe lângă raporturile sexuale, virusul poate fi transmis și prin contactul cu mucoasele sau cu plăgile infectate, precum şi picăturile de salivă transmise în timpul unui contact apropiat îndelungat.

„Dacă se produce o transmitere de la om la animal şi virusul se răspândeşte în populaţia de animale, există un risc ca boala să devină endemică în Europa”, a subliniat Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate.

Primele simptome care apar în cazul infectării cu variola maimuței includ febră, dureri de cap, dureri musculare și de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare, potrivit UKHSA. Ulterior, se poate dezvolta și o erupție cutanată, care își schimbă aspectul în funcție de etape.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:28 - Eugen Tomac: Provocările sunt uriașe pentru NATO. Se discută intens despre nevoia de a consolida Alianța și de a spori resursele pentru înarmare (VIDEO)
23:25 - Șefului adjunct al armatei ucrainene susține că Rusia ar putea invada vestul Ucrainei dinspre Belarus
23:12 - Russell Crowe va juca rolul principal în filmul Exorcistul Papei după o poveste reală
23:06 - Cazurile de COVID-19 de la Wimbledon agită apele în tenis. O jucătoare franceză spune că la Roland Garros au existat îmbolnăviri, dar nu au fost dezvăluite: „E o înțelegere tacită”
22:59 - Drama unei românce aflate în Italia: Femeia și-a pierdut viața după ce a fost lovită de oglinda unei mașini
22:43 - O şoferiţă din Bucureşti a blocat timp de o oră şi jumătate circulaţia pe linia de tramvai 5. Avea de făcut niște cumpărături
22:37 - Daniel Vasile: Întreg Parlamentul știa că legea pentru eliminarea pensiilor speciale va fi declarată neconstituțională. Partidele din coaliție, într-o campanie electorală continuă (VIDEO)
22:32 - Delia Matache, dezvăluiri inedite despre primii bani pe care i-a câștigat din cariera sa muzicală. Ce avere impresionantă are artista
22:12 - Woody Allen regizează un nou film dar i-a spus lui Alec Baldwin că s-ar putea ca acesta să fie ultimul
22:06 - Turcia a acceptat să susțină aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan s-a angajat să retragă vetoul care bloca intrarea celor două state în cea mai puternică alianță din istorie