Spania a cerut o evaluare a evoluțiilor recente din România, fără o avertizare prealabilă a autorităților române

Spania a cerut o evaluare a evoluțiilor recente din România, fără o avertizare prealabilă a autorităților române
Spania a cerut Comisiei Europene să facă o evaluare a evoluțiilor recente din ţara noastră, în cadrul lucrărilor Consiliului pentru Afaceri Generale de la Bruxelles. Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban,...

Spania a cerut Comisiei Europene să facă o evaluare a evoluțiilor recente din ţara noastră, în cadrul lucrărilor Consiliului pentru Afaceri Generale de la Bruxelles. Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a precizat însă că subiectul a fost trecut pe agendă „fără o avertizare prealabilă”. Oficialii de la Bucureşti au aflat că sunt analizaţi abia după ce a fost publicată stenograma şedinţei.

Orban a fost surprins că Spania a cerut să se discute despre România în cadrul Consiliului Afaceri Generale, în condiţiile în care subiectul nu se afla pe ordinea de zi. În plus, Orban a precizat că României nu i s-a dat cuvântul pentru a informa în legăturile cu evoluțiile de ultim moment.

„Sunt surprins de faptul că acest subiect a fost introdus pe ordinea de zifără niciun fel de avertizare prealabilă Sunt surprins de faptul că, dacă era un punct de informare, în primul rând trebuia să fie dat cuvântul României pentru că evoluțiile sunt extrem de dinamice” a explicat ministrul, potrivit Evenientului Zilei.

Orban a anunţat că decizia Comisiei Europene pe POSDRU va fi făcută publică la sfârşitul acestei luni sau la începutul lui august.

În acelaşi context, minsitrul afacerilor europene a reamintit de hotărârea României de a îndeplini cât mai repede posibil angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene. În raportul dat publicității la 18 iulie, Comisia a inclus o serie de recomandări specifice și urgente pentru ţara noastră, inclusiv abrogarea ordonanțelor de urgență privind competențele Curții Constituționale și regulile de validare a referendumului privind suspendarea președintelui Băsescu.

Pe lângă asta, Comisia a extins, la adresa României, și o serie de alte recomandări în domeniul reformei judiciare, al răspunderii sistemului judiciar, al transparenței și coerenței actului de justiție, al integrității și luptei împotriva corupției. Comisia va adopta, înainte de sfârșitul acestui an, un nou raport în cadrul MCV pentru România, care va evalua dacă a fost restabilit echilibrul democratic.