Spania: Confruntări de stradă violente între protestatari și forțele de ordine. Nemulțumiri legate de carantină și închiderea sectorului economic (VIDEO)

Spania: Confruntări de stradă violente între protestatari și forțele de ordine. Nemulțumiri legate de carantină și închiderea sectorului economic (VIDEO)
Sursa Foto: Twitter

Proteste violente la Barcelona, vineri seară, după anunțarea unei noi perioade de carantină, menită să stopezerăspândirea noului coronavirus. Manifestația care se anunța pașnică a degenerat într-o confruntare violentă între protestatari și forțele de ordine.

Aproximativ 1500 de oameni nemulțumiți de închiderea unităților economice, precumhoteluri, restaurante, săli de sport sau centre de înfrumusețare s-au adunat în piața Sant Jaume.

La un moment dat, oamenii revoltați auînceput să arunce în baricadele poliției cu sticle incendiare. Polițiștii au reacționatviolent, în încercarea de a-i stăpâni perebeli.

În urma incidentelor, cel puțin opersoană a fost grav rănită, a informat poliția catalană, conform La Vanguardia.

Îndepărtați din Plaça Sant Jaume, grupurile care au declanșat altercațiile s-au îndreapt spre o altă arteră importantă, Via Laietana.După ora 20:00, poliția catalană le-a cerut oamenilor prin intermediul contului de Twittersă stea departe de vecinătatea Plaça Sant Jaume, deoarece au loc incidente violente.

Catalonia își închide granițele, pentru a putea face față epidemiei de Covid-19

Regiunea spaniolă Catalonia, una dintre cele mai afectate din Europa, se luptă cu valul doi al epidemiei de coronavirus. Autoritățile din Catalonia au anunțat joi o interdicție de 15 zile pentru intrările și plecările din provincie.

Mai mult, în weekend rezidenților din Catalonia li se interzice să părăsească municipiile în care trăiesc.

Oficialii catalani au afirmat că noile măsuri, printre care se numără și închiderea cinematografelor și teatrelor și extinderea închiderii barurilor și restaurantelor, sunt esențiale pentru a asigura că spitalele pot face față numărului de noi cazuri.

„Sistemul nostru de sănătate nu poate gestiona acest nivel de presiune. Nu poate să mai suporte mult”, a declarat Alba Verges, șeful sănătății catalan.

Parlamentul de la Madrid dezbate prelungirea stării de urgență

Totodată, parlamentul de la Madrid dezbate prelungirea stării de urgență până în luna mai a anului viitor.

„Guvernul este conștient că cetățenii sunt obosiți după luni de eforturi și sacrificii, de a nu putea face ce obișnuiau înainte, să îmbrățișeze oameni, familia și prietenii noștri. Dar nu este momentul să relaxăm măsurile, avem în față câteva săptămâni și luni foarte dificile”, a declarat ministrul sănătății Salvador Illa.