Spovedania incredibilă a unui militar rus: A recunoscut toate crimele şi jafurile făcute în Ucraina, dar şi numele ofiţerilor vinovaţi de masacru

Spovedania incredibilă a unui militar rus: A recunoscut toate crimele şi jafurile făcute în Ucraina, dar şi numele ofiţerilor vinovaţi de masacru
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Svetlana Kisileva/ABACAPRESS.COM

Povestea recentă a unui militar rus care i-a sunat pe ziariști penru a le povesti crimele de război, jafurile și numele ofiţerilor ruşi care au ordonat uciderea unor oameni nevinovati este preluată de presa internaţională.
De la un telefon furat, pierdut și recuperat s-a ajuns la o mărturie halucinantă despre realităţile cumplite de pe ambele părţi ale frontului din Ucraina.

Ziarul rus Vajnîie Istorii, cu sediul în Letonia, a reușit să-i identifice pe combatanţi, prin intermediul fotografiilor, două luni mai târziu

În martie, în prima lună de război, patru soldați din a 64-a Brigadă motorizată de puşcaşi, implicați în uciderea civililor din regiunea Kiev, au furat un telefon de la un bătrân de 76 ani, din satul Andreevka. Cei patru și-au făcut 25 poze cu arme, pipe și medalii la piept. Un sătean din localitatea respectivă a găsit telefonul abandonat de ruși și l-a dus la punctul de distribuire a ajutorului umanitar.

De acolo, pensionarul și-a regăsit telefonul dar şi imaginile care au ajuns la ziariști; aceștia au aflat numele celor patru – Daniil Frolkin, Dmitri Danilov, Ruslan Glotov și Ivan Shepelenko.

În iunie, Parchetul General al Ucrainei îl suspecta pe militarul rus Daniil Frolkin de încălcarea legilor de război: era acuzat că a ucis un civil în satul Andreevka dar şi că ar fi furat o mașină din sat și mai multe medalii de la un veteran ucrainean din Al Doilea Război Mondial.

În casa spartă unde ocupanţii ruşi identificaţi s-au fotografiat, veteranul a constatat că i-au dispărut mai multe lucruri printre care medalii, două televizoare, un cuptor cu microunde, un cuptor electric. Până şi sacii cu mâncare pentru pisici au fost furaţi de ruşi. În plus, după plecarea acestora au rămas mai multe găuri de gloanțe în tavan, haine murdare în hambar și cartușe uzate pe gazonul din fața casei, dovezi ale mizeriei şi beţiilor „tradiţionale” ale trupelor de ocupaţie.

Jurnaliștii ruși au aflat de la Frolkin crimele şi abuzurile ruşilor din Ucraina

Contactat de jurnalişti, Frolkin a mărturisit că pe 11 ianuarie a plecat în Belarus sub pretextul unor „exerciții militare” deşi nu a urmat nicio pregătire specială acolo. De-abia cu o zi înainte de invazie, pe 23 februarie, a aflat de la superiori că va fi detaşat în războiul cu Ucraina.

Conform detaliilor lui Frolkin, mulți dintre tovarăşii săi de arme au încercat să demisioneze, dar nimeni nu a reușit. Acesta a negat că ar fi furat medaliile bătrânului însă, după câteva ore a contactat jurnaliştii pentru a le face nişte mărturisiri terifiante:

 „Eu, soldat al unității militare 51460, caporal de gardă, Frolkin Daniil Andreevici, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis în Andreevka – că am împușcat populația civilă, că am jefuit populația civilă, că le-am confiscat telefoanele”. (…) „Comandamentul nostru nu dă doi bani pe luptătorii noștri, pe toată infanteria care luptă pe front, în linia întâi”, potrivit publicației Novaya Gazeta, care citează documentarul Vajnîe Istorii.

Luați măsuri pentru a-i pedepsi pe comandanți – Omurbekov Azatbek Asanbekovici, colonel de gardă, locotenent-colonel de gardă Dmitrenko, comandantul brigăzii noastre, colonel Klobukov, și șeful serviciilor de informații, locotenent-colonel Romanenko. Cel din urmă a făcut o treabă proastă de recunoaștere și i-a condus pe oamenii noștri la moarte” a adăugat militarul.

Acesta a adăugat și cine a dat ordinul de a se trage în civili, „comandantul adjunct al brigăzii, locotenent-colonelul Prokurat”.

Frolkin a recunoscut că a ucis un sătean şi a precizat: „Înțeleg că pot fi arestat numai pentru toate aceste informații (n.r. – cele despre comandanți). Nici măcar pentru faptul că am comis toate aceste mizerii în Ucraina”.

La final, acesta a mărturisit: „Nu mai vreau decât să spun adevărul și să explic ce se întâmplă în țara noastră. Cred că ar fi mai bine ca acest război să nu existe deloc”

Satul Andreevka unde s-au petrecut aceste evenimente s-a aflat sub controlul armatei ruse de la sfârșitul lunii februarie și până în aprilie. Pe lângă cele 13 persoane ucise, peste 40 persoane sunt încă date dispărute, notează Novaya Gazeta.

Urmăriți B1TV.ro și pe