Stare de alertă în Republica Moldova. Guvernul ia în calcul închiderea școlilor

Stare de alertă în Republica Moldova. Guvernul ia în calcul închiderea școlilor
Natalia Gavrilița (PAS) are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard și a fost ministru al finanțelor în 2019, în guvernul condus de Maia Sandu. Sursa foto: Facebook

Republica Moldova se pregătește de închiderea școlilor. Guvernul de la Chișinău se luptă atât cu criza medicală, cât și cu criza la energie. Astfel, executivul a publicat procesul-verbal al Comisiei pentru Situații Excepționale din 13 octombrie, ședință la care s-a decis instituirea stării de alertă în sectorul energetic, informează Deschide.md.

Instituțiile statului ar urma să ia măsuri concrete pentru a preveni o eventuală declanșare a unei situații de urgență și pentru a asigura aprovizionarea țării cu gaze naturale.

Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și Ministerul Educației

Printre deciziile adoptate, s-a precizat că Ministerul de Interne, prin intermediul IGSU, va pregăti, în termen de 5 zile, mijloace autonome de asigurare cu energie electrică și termică din dotare pentru utilizare.

De asemenea, Ministerul Apărării va pregăti și menține în stare gata de intervenție, forțele și mijloacele necesare pentru acordarea ajutorului IGSU, în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

În plus, Ministerul Educației va elabora scenarii pentru desfășurarea procesului educațional în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale. Sunt examinate, inclusiv, situații de trecere în regim online de predare sau sistare a procesului educațional.

Eugen Tomac, întâlnire cu premierul Republicii Moldova

Europarlamentarul Eugen Tomac se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu premierul Natalia Gavriliță, în cadrul unei delegații a Partidului Popular European, formată din deputați PNL și PMP în Legislativul de la Bruxelles și în Parlamentul României.

„Prima întâlnire la Chișinău am avut-o cu doamna prim-ministru, Natalia Gavriliță. Am discutat despre cum poate, concret, susține Bruxelles-ul agenda proeuropeană a Guvernului R. Moldova, dar și despre ce trebuie făcut la București pentru a consolida legăturile dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului.

Am discutat, de asemenea, despre scumpirea energiei, problemă presantă nu doar la Chișinău, iar noi avem obligația să sprijinim Republica Moldova în acest sens (…)”, a transmis Eugen Tomac.

Ultima oră
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”
17:24 - UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației
17:24 - Florin Cîțu: Nicolae Ciucă a cerut PSD și USR un armistițiu politic. Partidele să susțină un guvern minoritar PNL – UDMR, pe termen limitat (VIDEO)
17:02 - Valeriu Gheorghiță anunță maraton de vaccinare la fiecare sfârşit de săptămână, în București, până la finele anului. Lista centrelor (VIDEO)
16:56 - Andreea Esca nu mai zâmbește. Ce o macină
16:43 - Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași cere ca medicamentul antiviral Favipiravir să fie eliberat cu circuit deschis, în farmacii: „Va duce la reducerea numărului de internări”
16:42 - Un șofer de autocar a spulberat barierele de la o trecere la nivel cu calea ferată, în Prahova (VIDEO)