Statele din Balcanii de Vest vor să creeze o piață regională, după ce Franța lui Macron le-a blocat drumul spre UE

Statele din Balcanii de Vest vor să creeze o piață regională, după ce Franța lui Macron le-a blocat drumul spre UE
Foto: Președintele Serbiei (sursă: Facebook)

Liderii din Balcanii de Vest au discutat duminică în Macedonia de Nord măsuri concrete pentru a avansa în proiectul lor comun de creare a unei pieţei regionale, după ce Uniunea Europeană a refuzat să deschidă negocierile de aderare cu Skopje şi Tirana, transmite France Presse preluată de Agerpres.

Reuniunea, desfăşurată pe malul lacului Ohrid, înscris în Patrimoniul UNESCO, a fost a doua întâlnire de acest fel între premierul albanez Edi Rama, omologul său macedonean Zoran Zaev şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Iniţiativa este menită să promoveze o regrupare a ţărilor din această regiune fragilă şi divizată, prin instituirea până în 2021 a liberei circulaţii a mărfurilor şi a persoanelor, în timp ce UE a decis în octombrie, la impulsul Franţei, să închidă deocamdată uşa negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, comentează AFP.

„Nu trebuie să ne temem de propria umbră, ci să facem ceva pentru noi înşine”, a declarat presei preşedintele sârb, dând asigurări că „nimic mai bun nu a fost inventat de 30 de ani în Balcani”. „Cu toţii vrem să facem parte din UE”, dar „aceasta depinde de ei”.

În timp ce Bosnia şi Muntenegru au trimis reprezentanţi la Ohrid, Kosovo, fostă provincie sârbă populată majoritar de albanezi, care se presupunea că va fi şi ea asociată acestei iniţiative, nu a participat la reuniune.

„Viziunea Kosovo este aderarea la UE şi la NATO”, nu o „iniţiativă regională”, care „nu are sens atâta timp cât Serbia şi Bosnia nu-i recunosc independenţa”, a declarat pe Twitter preşedintele său, Hashim Thaci.

Problema Kosovo, căreia Belgradul refuză să-i recunoască independenţa proclamată în 2008 şi susţinută de majoritatea ţărilor occidentale (nu și de România), rămâne subiectul cel mai sensibil al regiunii. Din cauza ostilităţii entităţii sale sârbe, nici Bosnia nu recunoaşte Kosovo ca ţară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`