Statele Unite caută o ţară care l-ar putea primi pe Muammar Gaddafi în cazul retragerii sale

Statele Unite caută o ţară care l-ar putea primi pe Muammar Gaddafi în cazul retragerii sale
Administraţia Obama a început să caute o ţară unde ar putea fi primit Muammar Gaddafi, în cazul în care ar accepta să se retragă de la conducerea Libiei, deşi opoziţia nu a ales încă lider care să preia ...

Administraţia Obama a început să caute o ţară unde ar putea fi primit Muammar Gaddafi, în cazul în care ar accepta să se retragă de la conducerea Libiei, deşi opoziţia nu a ales încă lider care să preia puterea, informează The New York Times. Statele Unite şi aliaţii caută în secret o ţară care să îl accepte pe Gaddafi, deşi liderul libian a anuțat că nu intenţionează să părăsească ţara și a intensificat bombardamentele din Misrata.

Liderul libian riscă să fie condamnat de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru doborârea cursei Pan Am la Lockerbie în 1988 şi pentru atrocităţi comise în Libia.

O variantă ar fi găsirea unei ţări care să nu fie semnatară a tratatului CPI.

Consiliul de Securitate al ONU a autorizat posibilitatea efectuării unor raiduri aeriene pentru protejarea populaţiei libiene, dar nu şi înlăturarea regimului lui Gaddafi.

În schimb, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au anunţat că acesta este obiectivul lor, în afară de protejarea populaţiei civile.