Statele Unite îndeamnă Siria să declare cât mai rapid mărimea și particularitățile arsenalului chimic deținut

Statele Unite îndeamnă Siria să declare cât mai rapid mărimea și particularitățile arsenalului chimic deținut
Statele Unite au îndemnat, joi, regimul de la Damasc să declare cât mai rapid mărimea și particularitățile arsenalului chimic deținut, relatează AFP. Cererea a venit în aceeași zi în care secretarul de...

Statele Unite au îndemnat, joi, regimul de la Damasc să declare cât mai rapid mărimea și particularitățile arsenalului chimic deținut, relatează AFP.

Cererea a venit în aceeași zi în care secretarul de stat John Kerry a ajuns la Geneva pentru a purta discuții cu șeful diplomației ruse Serghei Lavrov pe această temă.

Kerry va discuta cu Lavrov despre propunerea rusă de securizare și distrugere a arsenalului chimic.

Potrivit unui oficial american care îl însoțește pe Kerry la Geneva, Washingtonul aşteaptă ca regimul sirian „să declare cât mai rapid întregul arsenal”, ca semn al angajamentului său.

Obiectivul este „să vedem dacă într-adevăr există o cale credibilă pentru a avansa, dacă ruşii sunt serioşi în ceea ce spun şi, cel mai important, dacă al-Assad este serios în ceea ce spune„, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat.

Vom vorbi cu ruşii despre amploarea problemei, despre diferitele modalităţi de distrugere a acestor arme, centrele de producţie, diversele instalaţii„, a adăugat acest oficial.

 Ministrul sirian de Externe Walid Muallem a declarat săptămâna aceasta că ţara sa este pregătită să adere la Convenţia privind interzicerea armelor chimice şi că susţine planul rus privind plasarea arsenalului chimic sub control internaţional.