Statul federal american, în şomaj tehnic pentru prima dată în ultimii 17 ani

Statul federal american, în şomaj tehnic pentru prima dată în ultimii 17 ani
Statul federal american a intrat marţi dimineaţă în şomaj tehnic pentru prima dată în ultimii 17 ani, în lipsa unui acord privind bugetul în Congres.Senatul SUA a respins proiectul bugetului federal temporar ...

Statul federal american a intrat marţi dimineaţă în şomaj tehnic pentru prima dată în ultimii 17 ani, în lipsa unui acord privind bugetul în Congres.

Senatul SUA a respins proiectul bugetului federal temporar adoptat de Camera Reprezentanţilor, blocând astfel activităţile instituţiilor de stat, relatează AFP.

În ciuda negocierilor intense şi a pasării responsabilităţii între Senat, dominat de majoritatea democrată, şi Camera Reprezentanţilor, majoritar republicană, nu a putut fi adoptat la timp niciun proiect de lege de finanţe pentru exerciţiul bugetar 2014.

Astfel, Casa Albă a dispus cu puţin timp înainte de miezul nopţii ca agenţiile federale să declanşeze oprirea parţială a activităţilor lor.

Preşedintele Barack Obama a încercat o ultimă intervenţie luni, trâgând un semnal de alarmă că că o paralizie a statului federal ar avea „consecinţe economice extrem de reale pentru oameni în viaţa de zi cu zi şi pe mai departe”.

„Au făcut-o cu adevărat”, a postat Obama pe Twitter, la scurt timp după miezul nopţii.

Prin urmare, 800.000 de funcţionari vor avea la dispoziţie marţi dimineaţă 4 ore să se prezinte la birouri, să-şi pună la punct lucrurile, să anuleze reuniunile şi apoi să se întoarcă acasă, până când Congresul se va pune de acord pentru a aloca credite privind finanţarea agenţiilor federale. 

Tags: