Carantina de pe nava Diamond Princess, unde doi români au fost infectați cu coronavirus, a dus la creșterea îmbolnăvirilor, în loc să oprească răspândirea bolii. De ce au fost greșite măsurile impuse

Carantina de pe nava Diamond Princess, unde doi români au fost infectați cu coronavirus, a dus la creșterea îmbolnăvirilor, în loc să oprească răspândirea bolii. De ce au fost greșite măsurile impuse
Foto: pixabay.com

Carantina de două săptămâni pentru coronavirus în care au fost plasați cei 3.700 de oameni aflați la bordul navei Diamond Princess a contribuit la răspândirea agresivă a virusului, în loc să limiteze infecțiile. Dacă pasagerii ar fi fost debarcați și izolați pe uscat, rata infectărilor ar fi fost mult mai mică, arată un studiu al epidemiologilor suedezi, bazat pe modele matematice.

Diamond Princess a fost plasată în carantină în portul Yokohama după ce un pacient debarcat în Hong King cu câteva zile mai înainte a fost diagnosticat cu COVID-19.

La finalul perioadei de carantină de 14 zile, pe 19 februarie, când pasagerii au putut să părăsească nava, peste 600 de pasageri erau contaminaţi. 705 pasageri au contractat virusul în timp ce se aflau pe navă.

„Rata infecţiilor la bordul navei a fost de circa patru ori mai mare decât am putut constata pe uscat în cele mai grav afectate zone din China. O cauză probabilă a fost apropierea foarte mare între persoanele aflate la bordul unui vas. (…)

Dacă vasul ar fi fost imediat evacuat la sosirea în portul Yokohama, iar pasagerii care au fost testaţi pozitiv, ca şi alţii potenţial expuşi din zona de risc, ar fi fost trataţi, scenariul ar fi fost unul diferit. Potrivit calculelor noastre, doar circa 70 de pacienţi ar fi luat virusul. Un număr care nu se compară deloc cu cei peste 600 de oameni care s-au contaminat pe parcursul carantinei. Măsura de precauţie de a plasa întregul vas sub carantină este de înţeles, însă având în vedere riscul foarte mare de transmitere pe un asemenea vas, ne întrebăm acum cât de potrivită a fost”, a arătat Joacim Rocklöv, autorul principal al studiului, profesor de epidemiologie la Universitatea suedeză Umea, potrivit adevarul.ro.

Pe 4 februarie, la trei zile după ce un pasager debarcat în Hong Kong fusese diagnosticat cu coronavirus, 10 persoane de pe vasul de croazieră au fost depistate pozitiv.

Într-o săptămână, numărul cazurilor de îmbolnăviri de pe navă a ajuns la 135, iar peste o altă săptămână au crescut la 457.

Ministrul japonez al Sănătăţii a anunţat săptămâna trecută că 705 de persoane au contractat virusul.

Printre ei se află şi un ofiţer din echipa responsabilă cu carantina. Şase au murit. Zeci de persoane care au fost evacuate în ţările lor la sfârşitul carantinei sau înainte au fost diagnosticate ulterior, iar mulţi dintre cei întorşi acasă se află încă în carantină.

Cu toate acestea, dacă pasagerii ar fi fost evacuați de pe navă pe 3 februarie – data la care a fost descoperit coronavirusul la bord – doar aproximativ 76 de persoane s-ar fi infectat, se arată în studiul specialiștilor suedezi.

Experţii mai arată că pe lângă decizia greşită de a-i ţine pe vas nici nu s-au respectat condiţii de igienă strictă.

Pasagerii înşişi povestesc despre măsurile haotice care au fost luate în anumite momente.

„Carantina nu s-a justificat şi a încălcat drepturile individuale ale pasagerilor în timp ce a permis virusului literalmente să îi ia la rând”, a spus Amesh Adalja de la Centrul de Siguranţă sanitară al Johns Hopkins.

Autorităţile japoneze au luat măsuri de izolare a pasagerilor de pe vas la peste 72 de ore de la confirmarea cu coronavirus a pasagerului debarcat, pe 1 februarie.

Cei confirmaţi cu coronavirus erau evacuaţi în timp ce alţi zeci de pasageri şi membri ai echipajului aşteptau la bord rezultatele testelor.

Informaţiile circulau greu şi pasagerii nu ştiau când ar trebui să primească rezultatele. Alţi pasageri au relatat că au aşteptat o lungă perioadă de timp să fie testaţi, chiar dacă au raportat simptome.

O călătoare japoneză a povestit pe 5 februarie că mulţi dintre cei de pe navă nu-şi dădeau seama în ce măsură se află printre cei expuşi şi că încercau să deducă câţi sunt infectaţi după numărul de ambulanţe din port.

Cineva a spus că la primele controale pe vas s-a aflat în proximitatea unor persoane deja bolnave, care prezentau simptome.

O pasageră a descris că temperatura nu le era măsurată corect: „Nu ne puneau termometrul cum trebuie”.

La 3 zile de la instituirea carantinei, pasagerii au început să fluture mesaje peste bord: „Nu sunt medicamente” sau „Mulţumim presei”.

Până pe 11 februarie, 1.850 de persoane au solicitat sau au primit doze suplimentare de medicamente.

Pasageri care au călătorit la clasa economică au rămaşi închişi în cămăruţe mici fără ferestre sau balcoane. La un moment dat li s-a permis să iasă cu măşti pe punte pentru câteva minute la o distanţă de 1 metru unii faţă de alţii.

Mulţi au povestit că aşteptau mesele doar pentru că atunci se deschideau uşile şi puteau respira aer curat.

Mai mulţi experţi au denunţat decizia de a păstra un număr atît de mare de persoane pe navă.

Un microbiolog de la Universitatea McGill a spus că din perspectiva unui virusolog o navă cu sute de oameni este „mai degrabă un incubator pentru viruşi decât un spaţiu corespunzător pentru carantină”.

Aglomerarea oamenilor în spaţii atât de restrânse a fost de asemenea un factor de răspândire a virusului. „Practic au prins au blocat nişte oameni într-un container uriaş laolată cu virusul”, a spus un epidemiolog de la Universitatea din Toronto.

De asemenea, membrii echipajului care aduceau mesele în camere luau masa în comun. 140 de membri ai personalului din cei peste 1.000 au fost confirmaţi cu coronavirus.

Norio Ohmagari, directorul Centrului japonez de prevenţie şi control al bolilor, a spus că a fost că menţinerea personalului pe vas a fost o decizie „grea”: „Am suspectat că unii dintre ei puteau fi deja infectaţi, dar …ei trebuiau să opereze vasul, să vadă de pasageri, să le aducă mesele”.

La momentul când ultimii pasageri de 80 de ani sau mai mult au putut părăsi nava, pe 16 februarie, numărul cazurilor la bord a crescut la 621. Peste jumătate dintre ei nu au manifestat deloc simptome.

Săptămâna trecută, 240 de membri ai echipajului care au avut teste negative au părăsit nava, iar pe 1 martie au fost urmaţi de alţi 130, ultimii, însă ei vor intra într-o altă perioadă de carantină de 14 zile.

Ultimul care a părăsit nava a fost căpitanul.

Din cei 3.711 pasageri şi membri ai echipajului, 705 au contractat virusul pe navă. Ministrul japonez al sănătăţii, Katsunobu Kato, a spus că guvernul va deschide o anchetă în legătură cu gestionarea epidemiei.

Doi români au contractat coronavirusul pe nava Diamond Princess și au fost spitalizați în Japonia. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că starea lor de sănătate este bună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)