Studiu OXFORD: Covid-19 a ajuns în Marea Britanie la jumătatea lunii ianuarie, iar jumătate din populație ar fi contactat deja virusul

Studiu OXFORD: Covid-19 a ajuns în Marea Britanie la jumătatea lunii ianuarie, iar jumătate din populație ar fi contactat deja virusul
Foto - Oxford Mail

Un studiu realizat de cercetătorii de la Oxford arată că noul coronavirus a ajuns în Marea Britanie cel târziu la jumătatea lunii ianuarie și că jumătate din populația Marii Britanii ar fi contactat deja acest virus.

De asemenea, simularea realizată de echipa de cercetători condusă de profesorul epidemiolog Sunetra Gupta mai arată că mai puțin de un caz dintr-o mie ajunge la o formă gravă care se necesite spitalizare, scrie Financial Times.

Cei mai mulți dezvoltă forme foarte ușoare sau nu prezintă simptome deloc. Ei sunt însă periculoși pentru ceilalți oameni, care pot fi vulnerabili în fața Covid-19.

Trebuie să începem de îndată teste pe scară largă pentru a evalua în ce stadiu al epidemiei ne aflăm acum”, a mai declarat Sunetra Gupta, potrivit sursei citate.

Amintim că Marea Britanie a declarat oficial primul caz de coronavirus la sfârșitul lunii februarie, iar măsuri drastice abia în urmă cu o săptămână.

În acest moment, în Regatul Unit sunt peste 8.200 de persoane infectate, 433 de decese și 135 de vindecări.

Cerecetarea experților de la Oxford aduce din nou în atenția publică teoria ”imunității în masă”. Practic, spun aceștia, virusul va fi oprit atunci când suficient de mulți oameni vor fi imuni.

Totodată, ei consideră că populația ar fi obținut deja suficientă ”imunitate de turmă” în urma răspândirii virusului în ultimele două luni.

Și Guvernul de la Londra a mers pe acestă idee o perioadă, până când cazurile grave au depășit capacitatea spitalelor. Ulterior s-au luat măsuri drastice, iar țara a fost închisă, pentru a încetini ritmul accelerat al infectărilor.