STUDIU: Pierderea mirosului, odată cu infectarea cu COVD-19, este un semn bun. Acestă categorie de pacienții manifestă doar forme ușoare ale virozei

STUDIU: Pierderea mirosului, odată cu infectarea cu COVD-19, este un semn bun. Acestă categorie de pacienții manifestă doar forme ușoare ale virozei
Sursa Foto: Hepta

Pierderea mirosului, simptomul de COVID-19 cel mai cunoscut, este un semn cât se poate de bun,spun cercetătorii din domeniul sănătății. Chiar dacă cauzează un disconfort de stul de puternic și îngrijorare în egală măsură, studiile arată că prevestește că pacientul va trece ușor peste boală.

În cadrul studiului au fost comparați1.300 de pacienți confirmați cu infecții COVID-19, care au fostîmpărțițiîn patru grupe:

  • pacienți cu simptome ușoare
  • pacienți su simptome moderate, adicăpneumonie ușoară(febră, tuse, dispnee, respirație rapidă)
  • pacienți severi, adică cei care au nevoie de administrare deoxigen
  • pacienții în stare foarte grave, care necesitpterapie intensivă sau reanimare

Rezultatul studiului a araătat că aproape85 la sută dintre pacienții cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19 sufereau de pierderea mirosului, în timp ce dintre cei spitalizați, numai 10 până la 15 la sută au semnalat că au acest simptom.

Explicația medicilor este că pacienții care vor face o formă ușoară de COVID-19 au un mai bunrăspuns imunitar local și implicit producții mai ridicate de anticorpi, care limitează răspândirea virusului în organism. În plus, în loc să afecteze gravplămânii, coronavirusul ar provoca mai degrabă o reacție inflamatorie în fosele nazale.

Există o reacție foarte promptă a sistemului imunitar al pacientului, care va bloca infecția cu coronavirus în acel loc și va împiedica să intre în sânge o cantitate mare de virus, generalizându-se astfel infecția în tot corpul”, a explicat la France Info dr.Jérôme Lechien, șeful secției ORL de la spitalul Foch.

După ce s-au vindecat deinfecția cu nol coronavirus, 85% dintre pacienții care și-au pierdut mirosul și l-au recăpătat în trei luni.

Tags: