SUA acuză China că desfășoară o campanie globală de atacuri cibernetice. Operațiunea masivă de hacking de la Microsoft, atribuită unor hackeri afiliați Beijingului

SUA acuză China că desfășoară o campanie globală de atacuri cibernetice. Operațiunea masivă de hacking de la Microsoft, atribuită unor hackeri afiliați Beijingului
Foto simbol: Pixabay

Administrația Biden a SUA intenționează învinuiască public hackeri afiliați principalului serviciu chinez de informații pentru un atac cibernetic pe scară largă asupra software-ului de email al Microsoft Corp, ca parte din efortul global de a condamna Beijingul pentru activitățile cibernetice maligne, susțin oficiali de top ai administrației americane, potrivit The Wall Street Journal.

Totodată, agențiile americane de informații ar urma să divulge detalii despre peste 50 de tactici și tehnici folosite de hackerii care au legături cu Beijingul.

Washingtonul atribuie Beijingului operațiunea masivă de hacking de la Microsoft

Guvernul SUA este „foarte încrezător” că hackeri asociați Ministerului chinez pentru securitatea statului (MSS) au efectuat în martie un atac cibernetic neobișnuit asupra software-ului Microsoft Exchange Server, spune unul dintre oficiali. Activitatea de hacking a făcut mii de afaceri și organizații, majoritatea de mici dimensiuni, vulnerabile în fața intruziunilor cibernetice.

Potrivit oficialului, inclusiv aliații SUA se vor alătura în demersul de a învinui China pentru atac.

Anunțul reprezintă cea mai semnificativă acțiune întreprinsă până acum de administrația Biden în ceea ce privește campania chineză de atacuri cibernetice împotriva guvernului SUA și a companiilor americane, atacuri care adesea au presupus operațiuni de spionaj de stat și furt de proprietate intelectuală valoroasă, cum ar fi tehnologia navală și datele referitoare la vaccinul împotriva COVID-19.

Departamentul american pentru Justiție a publicat luni un rechizitoriu din luna mai, rechizitoriu în care patru cetățeni chinezi sunt acuzați că, activând pentru MSS, s-au implicat între 2011 și 2018 într-o campanie de hacking destinată să ajute companiile și sectorul comercial chinez prin furt de proprietate intelectuală și informații comercială. Acuzațiile nu menționează explicit Microsoft Exchange Server.

China, acuzată de SUA și aliații săi că desfășoară o campanie globală de atacuri cibernetice

Învinuirea Chinei pentru atacul de la Microsoft ar urma să fie parte dintr-o acțiune mai largă ce vizează combaterea atacurilor cibernetice chineze, iar demersului SUA ar urma să se alăture UE, Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă și NATO. Aceste entități ar urma să acuze MSS că folosește contractori pentru a „efectua la nivel global operațiuni cibernetice nesancționate, inclusiv în propriul lor beneficiu”, precum șantajul cibernetic sau furtul, mai spune același oficial.

De ani de zile, autoritățile americane acuză China de atacuri cibernetice care vizează afacerile americane și agențiile guvernamentale, însă Beijingul neagă acuzațiile.