Statele Unite au declarat luni că arderea Coranului de către un activist de extremă dreapta ar fi putut fi un sabotaj împotriva unității în cadrul NATO.
„Arderea unor cărți care sunt sfinte pentru mulți este un act profund lipsit de respect”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit AFP.
„Este respingător”, a spus el, calificând, de asemenea, incidentul drept „dezgustător” și „josnic”.
Price a spus că incendierea a fost opera unui „provocator” care „ar fi putut căuta în mod deliberat să distanțeze doi parteneri apropiați ai noștri – Turcia și Suedia”.
El a mai spus: „este posibil să fi căutat în mod deliberat să aibă un impact asupra discuțiilor în curs privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO”, a spus Price.
Price a apărat poziția Suediei, spunând că aceasta susține „libertatea de asociere” și că un act „poate fi legal și îngrozitor în același timp”.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care are rădăcini politice islamiste, și-a exprimat furia față de incident, inclusiv față de permisiunea acordată de Suedia pentru desfășurarea mitingului.
Erdogan a declarat că Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijin în ceea ce privește aderarea la NATO, după ce anterior a cerut ca Stockholm să ia măsuri împotriva militanților kurzi pe care Turcia îi consideră teroriști.
Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să intre în alianța occidentală, renunțând la reticența anterioară de a deranja Rusia după ce țara lor vecină a invadat Ucraina, care a încercat fără succes să intre în NATO.
Conform regulilor alianței, toți membrii trebuie să aprobe noii membri. Doar Turcia și Ungaria nu au dat undă verde, premierul ungar Viktor Orban promițând că parlamentul va face acest lucru luna viitoare.