SUA: California limitează accesul la arme. Decizia, în urma atacurilor sângeroase din ultima perioadă

SUA: California limitează accesul la arme. Decizia, în urma atacurilor sângeroase din ultima perioadă
foto: stiri.com.ro

Accesul la arme în California a fost limitat. Guvernatorul Californiei a ratificat vineri mai multe texte de legi care limitează accesul la armele de foc într-un dintre cele mai restrictive state americane în domeniu.

Decizia a venit în urma mai multor atacuri sângeroase ca atentatul de la Orlando (49 de morți), informează Agerpres.

Jerry Brown a ratificat șase propuneri legislative și a explicat că dorește "să întărească securitatea publicului, înăsprind legile existente în mod responsabil și țintit, protejând în același timp drepturile posesorilor de arme de foc", potrivit unui comunicat.

Aceste texte interzic în special armele de asalt cu încărcătoare ușor detașabile, restricționează mai mult împrumutul armelor de foc și introduc noi sancțiuni pentru declarațiile false privind furtul armelor.

O măsură prevede, de asemenea, controlul identității și antecedentelor persoanelor care cumpără muniții.

Dezbaterea asupra armelor de foc s-a impus după atentatele de la Orlando (Florida), din 12 iunie care a făcut 49 de morți, ori San Bernardino (California), din 2 decembrie care s-a soldat cu 14 morți.

Guvernatorul s-a folosit însă de dreptul său de veto asupra altor legi, dintre care una impunea declararea armelor pierdute sau furate în termen de cinci zile, iar alta limita cumpărarea puștilor la una pe lună.

În Congresul de la Washington, parlamentarii democrați au organizat săptămâna trecută un spectaculos sit-in de 24 de ore, în speranța nereușită de a obține un vot asupra unui text care să limiteze accesul la armele de foc.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)