SUA construiește o navă spațială nucleară. Când va avea loc lansarea proiectului

SUA construiește o navă spațială nucleară. Când va avea loc lansarea proiectului
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

Statele Unite planifică să testeze un motor spațial alimentat cu fisiune nucleară până în 2027, ca parte a efortului NASA de a demonstra metode de propulsie mai eficiente pentru călătoria către Marte.

NASA va colabora cu agenția SUA pentru cercetare și dezvoltare militară

NASA va colabora cu agenția SUA pentru cercetare și dezvoltare militară, DARPA, pentru a construi acest motor cu propulsie nucleară termică și a-l lansa în spațiu „cel mai devreme în 2027”, potrivit declarației administratorului NASA, Bill Nelson.

Această metodă de propulsie utilizează căldura de la un reactor nuclear pentru a propulsa hidrogenul, care se consideră mult mai eficient decât motoarele rachetelor tradiționale bazate pe reacție chimică.

Oficialii NASA consideră că propulsia nucleară termică este esențială pentru a trimite oameni dincolo de Luna și în adâncul spațiului. Utilizând această tehnologie, o călătorie spre Marte ar putea dura aproximativ patru luni, comparativ cu nouă luni folosind un motor convențional alimentat chimic, spun inginerii.

Acest lucru ar reduce semnificativ expunerea astronauților la radiațiile spațiale și ar reduce nevoia de provizii, precum alimente și transport, pe parcursul călătoriei.

„Dacă avem călătorii mai scurte pentru oameni, vor fi călătorii mai sigure”, a afirmat, marți, adjunctul administratorului NASA și fostul astronaut Pam Melroy. Demonst.

Demonstrația e planificată pentru anul 2027

Demonstrația planificată pentru anul 2027, care face parte din programul de cercetare al DARPA, al cărui scop este de a muta sateliți din jurul Lunii, ar putea să informeze și ambițiile Forței Spațiale a SUA.

NASA se alătură acum acestui program. În 2021, DARPA a oferit fonduri General Atomics, Lockheed Martin și Blue Origin pentru a studia planuri de reactoare nucleare și nave spațiale.

În martie, agenția va alege o companie pentru a construi nava spațială nucleară care va fi utilizată în demonstrația din 2027. Bugetul comun NASA-DARPA pentru acest proiect este de 110 milioane de dolari în anul fiscal 2023 și se așteaptă ca el să fie alimentat cu alte sute de milioane de dolari până în 2027.

Urmăriți B1TV.ro și pe