SUA, de departe cel mai puternic producător de armament din lume. Cum se poziționează China și Rusia

SUA, de departe cel mai puternic producător de armament din lume. Cum se poziționează China și Rusia
Foto: Pixabay

SUA este lider mondial în topul producătorilor de armament. Dintre cele mai mari 25 de companii la nivel global, americanii au nu mai puțin de 12, ce reprezintă 61% din vânzările globale, în valoare de 361 de miliarde de dolari, informează AFP.

Vânzările de armament ale SUA reprezintă de 50 de ori bugetul anual al operațiunilor de menținere a păcii ale ONU. Pe locul secund în clasamentul producătorilor de armament este China, cu 15,7%, arată Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), de la Stockholm. Companiile chinezești ocupă locurile 6, 8 și 9 în clasamentul general.

Rusia are doar două companii în top, pe locurile15 și 25. Italienii au una singură, pe locul 12, Franța se poziționează cu mai multe companii, pe locurile 13, 14 și 17, iar Emiratele Arabe Unite are un producător, pe locul 22.

La nivel mondial, vânzările globale de armament au crescut cu 8,5% în 2019, față de anul precedent.

SUA și Rusia, controverse legate de fabrica de arme Kalașnikov

Fabrica rusească de arme Kalașnikov a fost preluată de către Alan Lușnikov, fost ministru adjunct al Transporturilor, în perioada 2017 – 2018, informează Agerpres. Acesta a achiziționat 75% din acțiuni, prin intermediul companiei TKH-Invest. Lușnikov a cumpărat pachetul majoritar de la Aleksei Krivoruciko, ministru adjunct al Apărării, care figurează pe lista figurilor din Rusia pe lista de sancțiuni a UE, pentru otrvăvirea lui Aleksei Navalny, opozantul lui Vladimir Putin.

Restul de 25% este deținut de conglomeratul militaro-industrial de stat Rostec. Pentru tranzacția pachetului majoritar, societatea Kalașnikov nu a comunicat informații financiare, dar ziarul Kommersant de la Moscova a dezvăluit faptul că valoarea totală a tranzacției este de aproape 13 miliarde de dolari.

Kalașnikov se află pe lista sancțiunilor SUA din anul 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Compania rusească produce aproximaitv 95% din armele ușoare ale statului. În ultimii ani, și-a dezvoltat gama, cu armament de înaltă precizie, drone și echipamente de ultimă generație.

Urmăriți B1TV.ro și pe