SUA desfășoară în Turcia avioane de vânătoare F-15E Strike Eagle! Exercițiul Anatolian Eagle vine într-un moment cum nu se poate mai complicat în relația Washington-Ankara (VIDEO)

SUA desfășoară în Turcia avioane de vânătoare F-15E Strike Eagle! Exercițiul Anatolian Eagle vine într-un moment cum nu se poate mai complicat în relația Washington-Ankara (VIDEO)

Forțele aeriene americane au desfășurat avioane de luptă F-15E Strike Eagle în Turcia, aeronavele aparţinând celei de-a 494-a escadrilă de luptă, scrie defenseromania.ro.

Comunicatul lansat de forțele americane aeriene arată că avioanele Strike Eagle au fost transferate în Turcia pentru participarea la exercițiul Anatolian Eagle 19, alături de forțele aeriene din Turcia și alte forțe aeriene partenere.

Instruirea se va concentra pe îmbunătățirea pregătirii și a interoperabilității între unitățile participante. Exerciții precum Anatolian Eagle 19 au menirea de a sporii capacitatea aliaților și partenerilor de a răspunde mai eficient crizelor regionale și de a-și satisface propriile nevoi de securitate. De asemenea, formarea multinațională demonstrează angajamentul SUA față de apărarea colectivă și securitatea regională, mai scrie sursa citată.

Exercițiul Anatolian Eagle are loc la o bază aeriană din orașul turc Konya. Desfășurarea de forțe se concentrează pe „îmbunătățirea pregătirii și interoperabilității între unitățile participante”, potrivit Forțelor aeriene ale SUA în Europa.

Relocarea aeronavelor de luptă vine într-un moment cum nu se poate mai complicat pentru relațiile SUA-Turcia. Ankara a decis să achiziționeze sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Rusia, despre care Washingtonul susține că ar compromite capacitatea aeronavelor invizibile F-35. În aceste condiții, Administrația Trump a anunțat că va exclude Turcia din programul F-35 dacă aceasta nu va opri achiziția sistemelor S-400. Președintele turc Erdogan a anunțat deja că acest lucru nu este posibil.

Ultima oră
22:17 - Sepsi Sfântu Gheorghe, a doua echipă românească eliminată la penalty-uri din Conference League. Spartak Trnava merge mai departe după două remize
22:07 - Bilanț tragic în Turcia din cauza incendiilor în apropiere de Antalya. Mai multe hoteluri au fost evacuate
22:02 - Natalia Gavrilița, candidata PAS la funcția de premier al Republicii Moldova. Cine este femeia propusă de pro-europeni pentru a conduce viitorul guvern de la Chișinău
21:40 - AUR solicită demisia lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, după ce zeci de copii au stat blocaţi mai multe ore în câmp, în trenul Mangalia-Arad
21:35 - Victor Negrescu: Cred că inclusiv dreapta are oameni care pot face mai multe pe fonduri europene decât Ghinea. Dacă nu accesăm banii din PNRR, toată România pierde, mai ales la împrumuturi (VIDEO)
21:23 - Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, anunță că îl va sprijini pe Florin Cîțu
20:56 - Marea Britanie, Spania și Grecia, printre țările europene aflate în zona roșie. CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat (DOCUMENT)
20:47 - Centrul European pentru Controlul Bolilor avertizează: Nu călătoriţi în Mykonos, Santorini, Rhodos şi în alte 10 insule greceşti
20:35 - Intrarea în Germania, doar cu pașaport Covid din weekend. Berlinul ar urma să înăsprească condițiile de intrare în țară din cauza temerilor legate de valul 4
20:34 - CFR anunţă că şase din cele 13 vagoane răsturnate la Feteşti au fost ridicate