SUA, semnal puternic de recesiune: PIB-ul s-a contractat din nou în al doilea trimestru

SUA, semnal puternic de recesiune: PIB-ul s-a contractat din nou în al doilea trimestru
Foto: Pixabay.

Economia americană s-a contractat şi în trimestrul al doilea, în contextul unei înăspriri dure a politicii monetare din partea Rezervei Federale, ceea ce sporește riscul ca și cea mai mare economie a lumii să intre în recesiune, conform Reuters.

Produsul intern brut al SUA s-a contractat din nou în al doilea trimestru, cu 0,9% în ritm anual.

SUA, semnal puternic de recesiune: PIB-ul s-a contractat din nou în al doilea trimestru

„Suntem într-o recesiune mai ușoară. Nu cred că suntem într-o recesiune reală. Încetinirea creșterii a fost determinată de inflație și șocuri de preț – pe măsură ce acestea se estompează, ar trebui să re-pornească și creșterea”, a declarat Aneta Markowska, economist șef la Jefferies.

Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,9% în ritm anualizat în trimestrul aprilie-iunie 2022, a anunțat joi Departamentul american al Comerţului.

De asemenea, economiştii  se aşteptau la o revenire a PIB-ului SUA, după contracţia de 1,6% înregistrată în T1, conform sursei citate.

National Bureau of Economic Research, organismul care se ocupă de declararea unei recesiuni în Statele Unite, numește recesiunea drept „un declin semnificativ al activităţii economice care se întinde la nivelul întregii economice, care durează mai mult de câteva luni, şi este vizibil în producţie, ocuparea forţei de muncă, venituri reali şi alţi indicatori”.

Joe Biden crede că Statele Unite „nu vor cunoaște recesiunea”

La începutul săptămânii, preşedintele Americii Joe Biden a precizat că Statele Unite nu vor cunoaşte recesiunea, chiar dacă numerele  care vor fi transmise la sfârşitul  săptămânii ar putea arăta că economia s-a contractat consecutiv pentru al doilea trimestru, conform AFP, citată de Agerpres.

„Cred că nu vom avea recesiune”, a declarat președintele jurnaliştilor.

Amintind de cifrele mari  de ocupare a forţei de muncă, Joe Biden  a specificat că speră într-o aterizare uşoară, în care SUA „vor trece de la această creştere rapidă la o creştere stabilă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:51 - Nepotul lui Gheorghe Turda s-a căsătorit. Marele eveniment s-a petrecut în Maramureș și a avut peste 700 de invitați
21:48 - Nadia Comăneci, dezvăluiri neașteptate despre David Popovici: „Aștept să ne revedem curând”
21:37 - Polițiștii de penitenciare îi cer premierului Ciucă să-și demită consilierii / Bogdan Ghelbere, Ciprian Hojda și Iulian Chifu, complet nepregătiți în discuția cu sindicaliștii care au protestat la Guvern
21:08 - Herson: Atac fulgerător realizat de ucraineni. Forțele armate au reușit să distrugă o bază militară rusă
21:08 - Românii amendaţi în pandemie pentru că nu au completat formularul PLF pot cere restituirea banilor. Ce au de făcut
20:52 - Marius Pașcan: „Liderii Ungariei sunt și europeni, și cu rușii pentru resurse. Se fac că nu văd războiul dacă interesul o cere” / Prim-vicepreședintele PMP a condamnat reacția UDMR la discursul „absolut rasist” al lui Viktor Orban (VIDEO)
20:40 - Cătălin Botezatu, pentru prima oară în Vama Veche! Cu ce impresii a rămas vedeta: „Parcă nu ești în Romania”
20:32 - Mihai Bendeac a devenit tată? Dezvăluiri surprinzătoare: „Mi-a dat o fotografie, o ecografie și cu mâna ei cu perfuzia”
20:09 - Ucraina amenință că va distruge „podul lui Putin”, care leagă Crimeea de Rusia / Podul e intens folosit de rușii din peninsulă care fug din calea războiului. Aproape 40.000 de mașini l-au traversat într-o singură zi
19:59 - „Gunoi” în valoare de 120.000 de mii de euro! Un pensionar din Germania a făcut o descoperire uluitoare